Tek sada otkrivena najniža temepratura severne polulopte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 07:57

Tek sada otkrivena najniža temepratura severne polulopte

Najniža temperatura na severnoj zemljinoj polulopti izmerena je 22. decembra 1991. godine na Grenlandu i iznosila je minus 69,6 stepeni Celzijusa, ali to je otkriveno tek 28 godina kasnije, objavio je u sredu Danski meteorološki institut.

Temperatura je izmerena na mernoj stanici koja nije bila deo standardne mreže, nego su je "ekshumirali klimatski detektivi", a potom je nalaz potvrdila Svetska meteorološka organizacija, prenosi agencija Hina.

"Rekordno niska temperatura >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izmerena je na nadmorskoj visini od 3.105 metara, nedaleko od topografskog vrha ledenog pokrivača, a izmerila ju je automatska merna stanica Klink", saopštio je DMI.

Dosad je najniža izmerena temperatura na severnoj polulopti bila minus 67,8 stepeni, koja je dvaput izmerena u Rusiji - 1892. i 1933. godine.

Najniža zabeležena temperatura na Zemlji iznosi minus 89,2 stepena Celzijusa.

Izmerena je 21. jula 1983. na ruskoj istraživačkoj i meteorološkoj stanici Vostok na Antarktiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

TEK SAD OTKRIVENA NAJNIŽA TEMPERATURA NA SEVERNOJ POLULOPTI: Istraživači zabeležili ledenih minus 69,6 stepeni

Izvor: Kurir, 24.Sep.2020

Najniža temperatura na severnoj zemljinoj polulopti izmerena je 22. decembra 1991. godine na Grenlandu i iznosila je minus 69,6 stepeni Celzijusovih, ali je to otkriveno tek 28 godina kasnije, objavio je u sredu Danski meteorološki institut (DMI).

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.