Tango susret sa Mišom Plavšićem u Vršcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2021, 11:22

Tango susret sa Mišom Plavšićem u Vršcu

Sinoć je u Salonu kod Porte, održano veče sa Mišom Plavšićem, tango pedagogom. Svojom pričom o plesu koji se igra na svim kontinentima, a postojbina je Argentina, Plavšić je približio ovaj ples Vrščanima.

Veče tangoa održano je u organizaciji Udruženja „Tačka susretanja“,na inicijativu Branke Đorđević, magistra orgulja i profesora u muzičkoj školi „Josif Marinković“. Miša Plavšić je na neposredan i duhovit način pričao o tangou i prvim plesnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koracima u Srbiji. Istorijatu ovog plesa u zemlji gde je poćeo da se igra. Od ulica i trgova Buenos Ariesa do trenutka kada ovaj ples postaje salonski (1920.) Govorio je obući koja je važna za ispisivanje figura po podu, obući koja se kliže-plesne cipele i za dame sandale sa uskom petom. Tokom izlaganja radio se uvod u plesnu tehniku i početni koraci. Tako da su posetioci aktivno učestvovali na ovom susretu u Salonu kod Porte.

Plesna biografija Miše Plavšića je bogata, počeo je da pleše standardne i takozvane latino plesove 1971. Ubezo otvara svoju plesnu školu (1972). U međuvremenu 1985. završio trogodišnju školu u organizaciji Udruženja učitelja igranja Srbije i time stekao diplomu i pravo da se profesionalno bavi plesnom pedagogijom.

Značajan datum za tango u Srbiji je 19. novembar 1999. kada je zajedno sa Dianom Bralović na večeri Argentine u hotelu Palas otplesao koreografiju "Soro gris" maestra Anhela Korie iz filma "Tango" Karlosa Saure i time zvanično započeo tango u Srbiji. Da bi već 2003. sa svojim plesačima bio na prvom Svetskom prvenstvu u Buenos Airesu, a potom i 2004, pa tako sve do 2018, ukupno 14 puta. U "Eskveli Argentina de tango" u 3 navrata završio specijalne seminare za tango pedagoge na kojima su mu predavali najznačajniji tango profesori.

Miša Plavšić je i vrsni plesač te je nastupao na svečanom otvaranju Beogradske arene, Sava centru, Kolarčevoj zadužbini, Domu sindikata, Domu vojske, na mnogim plesnim i pozorišnim festivalima, televizijskim serijama, radijskim i TV emisijama, promocijama, otvaranjima i svečanostima.

Tango susret je počeo u 19 časova, a završio se oko ponoći na zadovoljstvo i radost svih učesnika. Organizatori ove večeri veruju da je ovo početak i da će ovaj čuveni ples tango zaživeti u Vršcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.