Taktons, dan drugi: Predstavljanje radova majstora zvuka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2022, 13:39

Taktons, dan drugi: Predstavljanje radova majstora zvuka

Ovogodišnje Međunarodno takmičenje tonskih snimaka – Taktons organizovano je u 13 kategorija koje su podeljene u 5 oblasti – Klasična muzika; Pop, rok i džez; Folk, etno muzika i muzika sveta; Radio-drama i Televizijski javni nastup. Drugog dana takmičenja predstaviće se i visokoškolske ustanove u Srbiji.

Stručna konferencija se održava drugog dana Taktonsa, u četvrtak od 10 do 14 sati, kad će, osim ostalog, biti predstavljanje radova visokoškolskih ustanova u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << – univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, to jest onih koji se bave edukacijom ljudi u ovoj struci – akustičara, inženjera, onih koji se bave dizajnom zvuka. Važno je pomenuti još jedan segment koji smo nazvali "Mladost dolazi“. Danas će se u Medija centru predstaviti muzička škola u Somboru koja je pre osam godina počela da "pravi“ snimke na srednjoškolskom nivou. Predstaviće se i Sky Akademy i FDU Beograd, Akademija umetnosti Novi Sad i Univerzitet u Banjaluci. Oni će predstaviti svoje nastavnoškolske programe.

"Na Taktonsu s jedne strane imamo ljude koji "prave“ dobre snimke i koji vrednuju i ocenjuju jedne druge po parametrima. S druge strane, tu su i proizvođači opreme koji omogućuju kvalitetno snimanje, a s treće strane tu je nauka i struka, koja daje mogućnost i jednima i drugima da se usavršavaju. Na Taktonsu se takmiče produkcije javnih medijskih servisa, a ne privatnih produkcija, i za to ima mnogo razloga. Jedan od njih je i to što privatne produkcije nemaju radio-drame. I zaključio bih sa – ima raznih takmičenja, ali takmičenje po parametrima kakve ima Taktons ne postoji, ne samo na evropskom nivou nego ni na svetskom", kaže Savetnik predsednika Organizacionog odbora Taktonsa, Arpad Osnović.

Radio-televizija Vojvodine prvo međunarodno takmičenje tonskih snimaka organizovala je 1983. godine. Otad svake druge godine bili smo domaćini najboljim radijskim i televizijskim ton-majstorima u regionu i šire, a ove godine učesnici su predstavnici javnih medijskih servisa Rumunije, Slovačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, dva javna servisa naše zemlje i prvi put s nama su kolege iz Bugarske.

"Naš cilj je da na takmičenju steknemo uvid u kreativna ostvarenja snimanja zvuka i da, na osnovu unapred definisanih parametara, ocenimo tehnički kvalitet zvuka. To, uz prateće programe kao što su stručna konferencija i izložba, omogućava svima koji se bave zvukom da uče jedni od drugih i motivišu sebe i druge da budu još bolji.", priča Predsednica Organizacionog odbora Taktonsa, direktorka Centra za kompetentnost i strateški razvoj RTV-a, Maja Smiljanić.

"Početkom ove godine doneta je odluka da se od 26. do 29. oktobra, posle tri godine pauze zbog korona virusa, održi 18. Taktons. To je značilo da za organizaciju tog u svetu jedinstvenog takmičenja imamo manje od deset meseci, ali nismo želeli da čekamo narednu, neparnu godinu, tako da je ovaj Taktons ne samo prvi kojim počinjemo ciklus Taktonsa koji se održavaju parnim godinama nego i prvi koji se održava u novoj zgradi Radio - televizije Vojvodine. Sad imamo prostor u kojem možemo da odgovorimo na sve izazove organizovanja ovakve manifestacije, pa će se svi sadržaji, odnosno takmičenje, izložba audio-opreme i stručna konferencija, održati na jednom mestu, a ne kao dosad na nekoliko lokacija. Zbog jednog koncerta koji organizuje generalni sponzor manifestacije „Digital Acoustics“, Taktons će "izaći“ iz nove zgrade RTV-a, i to u Gradsku koncertnu dvoranu Muzičke škole "Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Drugi koncert, koji tradicionalno organizujemo kao poklon učesnicima veče pre proglašenja pobednika, biće u muzičkom studiju naše kuće", dodaje Smiljanić.

Gost Taktonsa ove godine jeste Deneš Redli, inače vrhunski ton-majstor iz Mađarske. On će takmičarima, koji su ujedno i članovi žirija, objasniti po kojim parametrima treba da ocenjuju snimke.

"Treba učiti ton-majstora da prepozna nešto u snimku kako bi u budućnosti mogao da proizvede snimak koji će biti visoko rangiran. Govorimo o vrhunskoj produkciji kojoj treba da težimo", ističe Aleksandar Marković, koordinator Taktonsa i objašnjava da u radijskoj ima 12, a u televizijskoj jedna kategorija takmičenja.

"Iako je u osnovi takmičenja zvuk, radijski i televizijski tonovi nisu u istoj kategoriji jer smo hteli da budemo atraktivni, a to je upravo slika koju ima TV. Mi joj ne dajemo primat u smislu da mora biti 4K, HD i slično, već slika kao informativni segment da bi se otvorila još jedna dimenzija – da žiri ima priliku da i gledajući daje ocene jer tad mora da reaguje i na sinhronitet, pa i na zumiranje nekog kadra. Drugačije se radi audio-miks za televiziju, a drugačije se radi za radio", dodaje Marković.

Na Taktonsu se sve zasniva na preporuci i standardu usvojenom na ovoj manifestaciji 2013. godine – Loudness, koji ima osam parametara za drame zbog zvučnih efekata. On čini da svi snimci budu ujednačene glasnoće.

"Poenta je da smo mi usaglasili sve centre da glasnoća bude ujednačena. Na primer, ako nekada dođe do razmene materijala između centara, glasnoća snimaka biće usklađena između svih njih. Trenutno govorim samo za Taktons jer u praksi to nije tako. Trebalo bi to uvesti kao normativ", zaključuje Marković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.