Taksiranje samo uz dozvolu i novo vozilo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2016, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Taksiranje samo uz dozvolu i novo vozilo

Primenom novog Zakona o prevozu putnika, kikindski taksisti prinuđeni su da steknu radnu dozvolu koja podrazumeva obavezan lekarski pregled, kao i dodatne izdatke, pa čak i kupovinu novih vozila sa Evro 3 motorom. Međutim, takozvani "divlji" taksisti ne poseduju nikakve dozvole, pa čak i prevoze putnike po nižim cenama, što predstavlja ozbiljan problem legalnim prevoznicima.

Najveći problem kikindskih taksi udruženja jeste nelojalna konkurencija, odnosno nelegalni prevoznici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji po nižim cenama vrše usluge prevoza. Kako bi se stalo na put sivoj ekonomiji, novim Zakonom o prevozu putnika, predviđeno je da se, između ostalog, uvedu u i radne dozvole koje bi se overavale jednom godišnje.

"Rešenja o taksiranju više ne važe, sada postoje dozvole za rad. Da bi se dobila izvesna dozvola, potrebno je lekarsko uverenje, uplata određenih taksi, nove tablice, što nije mala investicija, ali nije loše zbog ''divljih' taksista, tako da će se sada znati ko je regularan vozač i ko plaća porez državi, a ko radi na crno", kaže Slobodan Đumić, iz Sprint taksija.

Međutim, novi zakon ima i svoju drugu stranu gde se navodi da je obavezna upotreba automobila sa Evro 3 motorom, starost vozila ne sme da prelazi 15 godina, kao i niz sitnijih, ali skupih izmena.

"Slažem se sa tim zakonom i ne možemo zakon menjati i uticati puno na njega, ali bi mogli da zamolimo nadležne da nam izađu u susret tako što bi produžili rok za kupovinu novih automobila starosti do 15 godina Evro 3 motora", napominje Zlatko Miškov, vozač Maxi taksija.

Još jedan od većih problema lokalnim taksistima jesu i stajališta jer, kako kažu, nisu pravedno raspoređena prema udruženjima. U Kikindi trenutno postoje četiri legalna taksi udruženja koja okupljaju oko 180 vozača.

73

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.