Takmičenje dramskih pisaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2016, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Takmičenje dramskih pisaca

Ako ste mislili da je za manje od 36 sati nemoguće napisati dramski tekst, režirati ga, a zatim i premijerno izvesti, Novosadsko pozorište je tu da vas razuveri.

U pitanju je dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca, gde tri pisca pišu tekstove inspirisane novinskim naslovom, a potom ih tri reditelja režiraju sa tri glumačke ekipe.

Na ovogodišnjem 15. Dramskom takmičenju mađarskih vojvođanskih pisaca, iz šešira je izvučen naslov "Buđenje u Vroclavu".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Za tu temu pisci imaju samo 8 sati. Izazov je velik, trema postoji, a sličnost sadašnjosti i apsurda za Katalin Ladik glavna je inspiracija za pisanje teksta.

"Buđenje je uvek mislim dobro, dobra tema, jer mene znima ono što je bilo pre toga, šta je bio san. Znači san, buđenje, san, realnost. Koja je apsurdnija, da li ono što sanjamo ili ono što je stvarnos", kaže Katalin Ladik, pisac.

Glavna ideja za nastanak manifestacije bilo je da se pomogne i inicira razvoj mađarske dramske literature. Međutim, ovo je sada autentični pozorišni susret svih onih stvaralaca bez kojih pozorište ne bi postojalo.

"Ovo je pre svega susret glumaca koji stvaraju u vojvođanskim mađarskim pozorištima, ali i u inostranim pozorištima, odnosno imamo neke susrete na kome su kao gosti bili i glumci iz Srpskog narodnog pozorišta, odnosno i iz nekih drugih nemađarskih pozorišta", kaže Valentin Vencel, direktor Novosadskog pozorišta.

Izvlačenje glumačkih grupa i reditelja je večeras u 19 časova, a već sutra u isto vreme publika će premijerno pogledati predstave.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.