Kineski avioni prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 08:10

Kineski avioni prešli središnju liniju Tajvanskog moreuza

Deset kineskih aviona prešlo je danas središnju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu između Kine i svog ostrva Tajvan, koje funkcioniše kao de fakto država, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

Kineski ratni avioni su prošle nedelje u više navrata prelazili središnju liniju tokom vojnih vežbi pokrenutih nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog kongresa nensi pelosi Tajpeju.

Tokom vežbi u kojima je korišćena bojeva municija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i kineski brodovi povremeno su pokušavali da se probiju u nezvaničnu "tampon zonu", dok su tajvanski brodovi pratili njihove pokrete.

Tajpej: Pretnja od Kine za Tajvan i dalje visoka

Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven saopštila je da je vojna pretnja za ostrvo koju predstavlja Kina "i dalje visoka", prenosi TASS pozivajući se na lokalne medije.

"Tajvan se neće upuštati u eskalaciju sukoba niti izazivati sporove, ali je čvrsto rešen da brani svoj suverenitet i nacionalni identitet, štiti demokratiju i slobodu", rekla je ona.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, 2-3. avgusta, što je izazvalo oštre kritike Kine.

Peking je više puta upozoravao Vašington da će uzvratiti ako Pelosi, koja zauzima treće mesto u hijerarhiji američke administracije, poseti Tajvan.

Kineska vojska je nakon toga, 4. avgusta, započela vežbe velikih razmera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana, navodi TAS S.

Vojska je saopštila u sredu da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Peking je istog dana predstavio i svoju strategiju rešavanja tajvanskog pitanja, kroz Belu knjigu pod naslovom "Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", u kojoj je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom, što su vlasti u Tajpeju juče odbacile.

Peking je takođe naveo i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti na ostrvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tajpej: Prijetnja od Kine za Tajvan i dalje visoka

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Avg.2022

TAJPEJ - Predsjednica Tajvana Caj Ing-Ven saopštila je da je vojna prijetnja za ostrvo koju predstavlja Kina "i dalje visoka", prenosi TAS S pozivajući se na lokalne medije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.