TEŠKIM PACIJENTIMA UGROŽENI ŽIVOTI Na pregled srca čekaju do 2017.

Izvor: Blic, 11.Nov.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEŠKIM PACIJENTIMA UGROŽENI ŽIVOTI Na pregled srca čekaju do 2017.

Marinko Divjak, kome je presađen bubreg i koji ima oštećenja na srcu, moraće da čeka godinu i po dana na važan pregled srca.

Pregled na koji Marinko čeka u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine je stres ehokardiografija, koja se radi pomoću leka dobutamina. Taj lek imitira efekte vežbanja, a koristi se kod pacijenata koji nisu u stanju da izdrže običan test opterećenja.

Divjaku je presađen bubreg pre šest godina te mu je zbog lekova koje je koristio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << srce oštećeno, a samim tim mora da obavi pregled kako bi znao koju terapiju dalje da koristi.

- Nakon uspešne transplantacije moguće su komplikacije kao posledica uzimanja lekova protiv odbacivanja organa koje je neophodno uzimati dok god transplantirani bubreg obavlja svoju funkciju. Usled terapija, srce je počelo da popušta i zbog toga su neophodne redovne lekarske kontrole - kaže Divjak.

Pregled samo u Institutu

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine kažu da svi građani Vojvodine koji moraju na stres ehokardiografiju mogu da ga urade isključivo u Institutu u Sremskoj Kamenici. - Upravo to je razlog zbog kog postoji lista čekanja, na kojoj su poslednji pacijenti, u odnosu na indikaciju koju imaju, zakazani za godinu dana - kažu u Institutu.

Dodaje da je zbog tegoba bio na pregledu, a eho srca je pokazao nepravilnosti.

- Morao sam da nosim holter 24 sata, pa je trebalo da uradim test opterećenja, ali nisam izdržao. Lekari nisu mogli da očitaju rezultate. U tom slučaju se radi dobutamin stres ehokardiografija, što je i meni savetovano. Kada sam otišao da zakažem pregled, rečeno mi je da moram da čekam godinu i po dana i da će me o slobodnom terminu obavestiti 10 dana pred pregled, što je u 2017. Istovremeno mi je rečeno da nisam hitan slučaj. Da li ću izdržati do tada, ne znam - kaže Divjak.

Pokušao je, kaže, da nađe privatnu kliniku i da plati pregled, ali takvih nema u Novom Sadu.

- Ne krivim nikog. U bezizlaznoj sam situaciji i ne znam šta da radim. Svestan sam da ima onih koji su u težoj situaciji od mene, ali ne znam kome da se obratim, jer moram znati koja oštećenja imam na srcu kako bih primio adekvatnu terapiju - kaže Divjak. n

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.