Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svoju prvu gitaru napravio od roletni

Srbislav Dobanovački Srba, prvi basista kultne novosadske grupe „Pekinška patka", osim muzikom, već godinama se bavi i proizvodnjom električnih gitara. Prvu gitaru, ili bar ono što je ličilo na nju, napravio je kao petnaestogodišnjak, a i danas u bendu „The Groovers" svira na jednom od svojih ručno pravljenih instrumenata.

- Prvu gitaru napravio sam iz zezanja, a sastavljao sam je od svega što sam mogao da nađem, čak i od roletni. To zapravo i nije bila gitara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << već nešto što je tek podsećalo na muzički instrument i što je, pritom, davalo nekakav neobičan, meni interesantan zvuk. Ipak, prvu pravu gitaru napravio sam 1979. godine. Opet sam skupljao materijal kako sam znao i umeo, počev od nekakvih fosni s gradilišta sa sve malterom - priseća se Srba, dodajući da je na toj gitari odradio nekoliko koncerata sa svojim tadašnjim sastavom „Tri crna lista".

Dve godine kasnije, jednu gitaru je čak uspeo i da proda, i to Radulu, članu benda „Atheist rap".

Ne računajući prvobitne pokušaje i popravke fabričkih instrumenata, Srba veli da je do danas izradio petnaestak prilično uspelih gitara, na kojima uglavnom sviraju mladi rokenrol muzičari.

- I ja sam svirao na ručno pravljenim gitarama pre 20 godina, a to radim i danas. Prvobitan razlog bio je taj što nije bilo novca za kupovinu novog instrumenta, a kasnije sam shvatio da fabrička gitara, barem za mene, jednostavno nema dušu koja je potrebna da bi se na njoj sviralo. I danas sviram isključivo na svojim instrumentima. Sigurno je da to nisu gitare svetskog kvaliteta, jer je praktično nemoguće zadovoljiti sve standarde, ali su, ipak, to instrumenti koji sasvim dobro služe onome čemu su namenjeni. Mnogi profesionalni muzičari su mi rekli da im se zvuk moje gitare jako dopada, jer je drugačiji i vrlo interesantan - kaže Srba. Kao polazni model na osnovu koga pravi svoje gitare Srba uglavnom uzima instrumente marke „gretsch" (greč), a na tu sličnost ukazuje i „grgeč", to jest šaljivo ime Srbinog „brenda".

Iz vojske u pank bend

- Kad sam došao iz vojske, Cila (bubnjar „Pekinške patke", prim. aut.) me je pitao da li bih svirao u jednom pank bendu. Nisam tad praktično ni znao šta je pank, ali sam pristao. Uz mene i Cilu, tu su bili i Sveta i Čonta, tako da smo mi bili prva postava „Pekinške patke". Ne računajući našu prvu svirku u Žablju, koja je, naravno, bila očajna, brzo smo postali neki, kao, poznat bend. Onda smo čekali snimanje albuma. Tokom tog čekanja, ja sam prodao gitaru, kupio motor i otišao iz grupe kao pravi panker - veli Srba uz smeh.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.