Svetski dan metrologije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2017, 05:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dan metrologije

Danas je Svetski dan metrologije, a ove godine taj dan će biti obeležen na temu "Merenja u transportu", budući da transport igra veoma važnu ulogu u savremenom svetu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, povodom izabrane teme, vršilac dužnosti direktora Direkcije za mere i dragocene metale Čedomir Belić rekao je da se transportuje sve, pa i hrana, odeća, te sirovine od kojih je sve to napravljeno.

Da bi transport bio bezbedan, efikasan i sa minimalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uticajem na životnu sredinu, prema rečima Belića, potreban je "zapanjujući spektar merenja".

Upravo je, kazao je, kontinuiran napredak metrologije ključan u pronalaženju novih rešenja u transportnom sektoru, poput pronalazaka vodonične gorivne ćelije, vozila na električni pogon i nove generacije putničkih aviona sa efikasnijom potrošnjom goriva.

Svetski dan metrologije obeležava se na dan kada je potpisan Metarska konvencija 1875.

Taj sporazum obezbeđuje osnovu za koherentan sistem merenja širom sveta na kom počivaju naučna otkrića i inovacije, industrijska proizvodnja i međunarodna trgovina, kao i unapređenje kvaliteta života i zaštita životne sredine na globalnom nivou.

Inače, Direkcija za mere i dragocene metale, organ uprave u sastavu Ministarstva privrede, obavlja poslove koji se odnose na: upotrebu zakonskih mernih jedinica, razvoj, ostvarivanje proglašavanje i usavršavanje etalona Srbije, obezbeđenje metrološke sledivosti, sprovođenje metrološkog nadzora, ispitivanje prethodno upakovanih proizvoda, ocenjivanje usaglašenosti merila, izradu metroloških propisa, obezbeđenje metroloških informacija, distribuciju vremena i druge poslove iz oblasti metrologije.

Metrologija, nauka o merenjima, prisutna je u svim oblastima ljudskog delovanja, naročito pri merenjima u javnom interesu, u oblasti zaštite zdravlja, opšte bezbednosti, zaštite životne sredine, privredi i transportu.

Njena dostignuća primenjuju se u utvrđivanju kvantiteta i kvaliteta proizvoda i usluga, u naučnim istraživanjima.

Kao komponenta infrastrukture kvaliteta, metrologija je veoma značajna za naučni i tehničko-tehnološki progres svake nacionalne ekonomije.

Metrologija u Srbiji ima dugu tradiciju.

Zakonom o merama od 1. decembra 1873. godine uveden je decimalni metarski sistem mera, obrazovano je Odeljenje mera pri Ministarstvu finansija Kneževine Srbije sa zadatkom da se stara o kontroli mera i poređenju pramera, a 1879. godine Srbija je pristupila Metarskoj konvenciji.

Ona je deo sistema infrastrukre kvaliteta u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.