Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2021, 04:49

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi.

Ovogodišnji slogan je "Neka svako srce kuca", a poseban fokus ovogodišnje kampanje i Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi.

Institut za transfuziju krvi Srbije je pozvao građane da ovaj dan obeleže davanjem krvi i naglasio da su dobrovoljni davaoci koji redovno daju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krv od neizmerne važnosti da bi se obezbedila krv za sve kojima je ona jedini lek.

Kako se navodi na sajtu Instituta, tokom pandemije korona virusa, uprkos ograničenom kretanju i velikom broju obolelih osoba, mnogi davaoci krvi su nastavili da doniraju krv i komponente krvi i pomogli da taj težak period zajedno prevaziđemo.

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) i Zavod za transfuziju krvi u Nišu zajedno će obeležiti Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Najavljeno je da će u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu od 7 do 19 časova biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, dok će NURDOR-ova akcija sa volonterima biti održana od 10 do 14 časova.

U NURDOR-u navode da u Srbiji od 100 ljudi koji mogu biti dobrovoljni davaoci, svega troje da krv, a da zalihe krvi kojim zdravstvene ustanove raspolažu često nisu dovoljne da u svakom trenutku pokriju potrebe.

Svetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila 14. jun kao dan kojim zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiče ljude da daju krv.

Obeležava se na dan kada je rođen austrijski biolog Karl Landštajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.

Italija je ove godine domaćin Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi i u Rimu će se odigrati centralni dogadaj 14. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Izvor: DobreVesti.rs, 14.Jun.2021

Danas se obeležava 14. jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.. .  . Ove godine, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se pod sloganom: „Daj krv. Neka svako srce kuca“. . Crveni krst Srbije povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi organizuje svečanost uručenja priznanja...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Neka sva srca kucaju VIDEO

Izvor: B92, 14.Jun.2021

Danas se obeležava Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Vojvodjanski Zavod za transfuziju može da se pohvali zaista velikom armijom ažurnih davalaca. Da li se i dobrovoljni davaoci polako vraćaju svom tempu nakon jenjavanja pandemije virusa korona?.."Vojvodina ima armiju dobrovoljnih davalaca...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.