Svetski dan borbe protiv hepatitisa, prevencija najvažnija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2022, 04:42

Svetski dan borbe protiv hepatitisa, prevencija najvažnija

Hepatitis je virusno zapaljenje jetre, a od njegovih različitih sojeva godišnje oboli više od 3 miliona ljudi, pokazuju istraživanja Svetske zdravstvene organizacije. Simptomi su, kažu lekari, vrlo blagi, te se bolest najčešće otkrije tek kad dođe do ciroze ili raka jetre. Na Svetski dan borbe protiv hepatitisa, poručeno je da je najvažnija prevencija, kao i obrazovanje i podizanje svesti o dijagnozi i lečenju te bolesti.

Mada je hepatitis A, odnosno žutica, sve manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zastupljena među našim stanovništvom, pre svega, zbog boljih životnih uslova, zaraza još uvek ima, i to među sredovečnim osobama koje nisu preležale bolest u dečjem uzrastu, objašnjava doktorka Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Žutica je, kaže ona, samoizlečiva, a većina zaraženih ima veoma blage simptome.

"Ne požute svi pacijenti, nemaju žutu beonjaču, ne potamni im koža, namaju problema sa mokraćom. Kod akutne žutice, urin je taman, stolica svetla, požutite", napominje doktorka Ilić.

Za razliku od hepatitisa A, koji se prenosi prljavim rukama i može proći bez teške kliničke slike, hepatis B i C su seksualno i krvno prenosive, hronične bolesti, koje mogu uzrokovati cirozu i rak jetre, upozorava doktorka Ilić.

Hepatitis C dijagnostikuje se, najčešće, među korisnicima droga koji koriste nesterilisan pribor, kao i među onima koji su tetovirani nesterilisnaim priborom, kaže doktorka. Ta bolest se lako leči, ako na vreme saznamo da smo zaraženi, te je testiranje najvažnije, kao i obrazovanje o hepatitisu, ističe doktorka i podseća da se zainteresovani sugrađani, svakog dana, mogu testirati na hepatitis B i C u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

"Kontinuirano radimo analize na HIV, hepatitis B, hepatitis C a unazad desetak godina i na sifilis. Ko god poželi da proveri svoj status na ove krvno prenosive markere, može doći i nije potreban uput, lična karta a ni zdravstvena knjižica", pojašnjava Ilić.

Osim korišćenja ličnog pribora za higijenu, zdrave ishrane i seksualne zaštite, jedna od najboljih preventivnih mera je i vakcinacija, poručuje doktorka Ilić, dodajući da je ona naročito važna za novorođenčad i osobe sa povećanim rizikom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.