Svet u neredu zbog nepripremljenosti na COVID-19

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2020, 06:57

Svet u neredu zbog nepripremljenosti na COVID-19

Zbog toga što politički lideri nisu reagovali na upozorenja da treba obaviti pripreme za pandemiju nekakve zaraze, koja je potom i nastupila u vidu pandemije COVID-19 , svet je iz stanja rizika prešao u stanje nereda, navodi se u novom izveštaju Odbora za praćenje globalne pripremljenosti za epidemije, koji su formirale Svetska banka i Svetska zdravstvena organizacija.

"Finansijske i političke investicije u pripremljenost su bile nedovoljne, i cenu plaćamo svi", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u izveštaju, čiji je naziv "Svet u neredu".

Uprkos tome što je tokom protekle decenije upućeno nekoliko poziva na delanje, nijedan od njih nije proizveo potrebne promene, ističe u dokumentu odbor, kojim predsedava nekadašnji generalni direktor SZO Gro Harlem Bruntland.

U izveštaju za 2019. godinu, izdatom nekoliko meseci pre izbijanja pandemije COVID-19 u Kini, odbor je ukazao na stvarnu opasnost od "pandemije koja se brzo širi, prouzrokovane smrtonosnim respiratornim patogenom", i upozorio da bi tako nešto moglo da dovede do gubitka miliona ljudskih života i ekonomskog haosa u svetu, podseća Rojters.

"Ukoliko ne budu naučene lekcije koje pruža COVID-19 i preduzeti odgovarajući koraci uz neophodne resurse i posvećenost, to će značiti da će sledeća pandemija, koja će sigurno doći, načiniti još veću štetu", upozorava se u novom izveštaju.

U Brazilu zaraženo još 14.768

U Brazilu je u poslednja 24 sata potvrđeno 14.768 slučajeva koronavirusa, dok je od posledica ove infekcije preminulo još 415 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Ukupno je do sada u Brazilu registrovano 4.330.455 zaraženih i 131.625 preminulih, prenosi Rojters.

Brazil se po broju zaraženih nalazi na trećem mestu u svetu, iza SAD i Indije, dok je po broju smrtnih slučajeva drugi, a SAD prve.

Međutim broj zaraženih i preminulih stabilizovao se proteklih nekoliko nedelja u toj zemlji.

U Kini još 10 novozaraženih, svi novi slučajevi importovani

U Kini je u poslednja 24 sata potvrđeno 10 novih slučajeva koronavirusa, isto kao i prethodnog dana, objavile su zdravstvene vlasti danas.

Sve infekcije su importovane, a registrovano je i 39 novih asimptomatskih pacijenata, saopštila je nacionalna zdravstvena komisija.

U Kini je od početka epidemije zaraženo 85.194 ljudi, a broj smrtnih slučajeva i dalje je 4.634, prenosi Rojters.

Novi Zeland ukida restrikcije 21. septembra

Novi Zeland ukinuće restrikcije uvedene radi sprečavanja širenja korona virusa 21. septembra u celoj zemlji, sem u Oklendu koji je epicentar drugog talasa zaraze, izjavila je danas premijerka te zemlje Džasinda Ardern.

Ona je rekla da će se restrikcije u Oklendu razmatrati sledećeg ponedeljka, ali i da će vlada odmah ublažiti sve fizičke distance u avionima, čime će pomoći nacionalnoj aviokompaniji Er Nju Ziland, koja već mesecima ograničava broj putnika na letovima, prenosi Rojters.

"Znam da će ova promena značiti avio kompaniji i onim delovima zemlje kojima je neophodan veći broj posetilaca", rekla je ona na konferenciji za novinare i dodala da će maske i dalje biti obavezne u javnom prevozu.

Novi Zeland se veoma uspešno izborio sa prvim talasom korona virusa, ali najnoviji porast obolelih, pre svega u Oklendu, uticao je na vladu da vrati meru karantina.

Na Novom Zelandu danas je zabeležen jedan novi slučaj korona virusa, čime je ukupan broj porastao na 1.447, dok su od početka pandemije preminule 24 osobe.

U Indiji preko 92.000 novozaraženih, umrlo 1.100 ljudi

U Indiji je registrovan 92.071 nov slučaj korona virusa tako da je ukupan broj zaraženih u toj zemlji premašio 4,85 miliona, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

U poslednja 24 sata umrlo je više od 1.100 ljudi tako da se ukupan broj preminulih popeo na 79.722, prenosi Rojters.

Druga najmnogoljudnija zemlja na svetu nalazi se na drugom mestu po broju inficiranih iza Sjedinjenih Država, ali od sredine avgusta svakodnevno prijavljuje više zaraženih nego SAD, prenosi Rojters.

Stopa smrtnosti od Kovida 19 relativno je mala u poređenju sa brojem infekcija, ali i tu je primetan blagi porast.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.