Sveštenika peticijom brane od premeštaja

Izvor: Blic, 03.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveštenika peticijom brane od premeštaja

BAČKA PALANKA - Vernici iz naselja Centar i Nova Palanka u Bačkoj Palanci pokrenuli su peticiju kojom od vladike bačkog Irineja traže da poništi odluku o premeštaju u Sivac njihovog paroha Dojčina. Kako kažu, otac Dojčin je sredinom devedesetih godina došao iz Bosne u Bačku Palanku i zbog ljudskog odnosa sa žiteljima biio sveštenik za primer. Bačkopalančani kažu da im je vladika ovom odlukom naneo veliku nepravdu.

Palanački sveštenik otac Dojčin rešenjem vladike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bačkog Irineja od 19. juna premešten je u Sivac, a na tu dužnost stupio je 1. jula. Dojčinovi prijatelji i komšije kažu da ih je ta odluka iznenadila, a najviše njegovu porodicu sa troje školske dece, od kojih dva đaka putnika u Novi Sad.

- Mnogi moji prijatelji i ja smo neprijatno iznenađeni ovom vešću, posebno što je sve tako brzo izvedeno - kaže ugledni palanački preduzetnik Tomislav Bakmaz. On ističe da je Dojčin sveštenik izuzetnih duhovnih i ljudskih kvaliteta koji je i svojim svetovnim životom bio uzor komšijama i svim sugrađanima i mogao služiti i na ponos crkvi. Miloš Sudžum iz naselja Sinaj takođe ističe da su ljudi šokirani, jer je samo pre nekoliko dana u ovom naselju osveštana zemlja za hram Pokrova presvete Bogorodice, a najviše zasluga za to ima baš sveštenik Dojčin. Peticija je najpre krenula iz ovog naselja, a pokretači kažu da je već prikupljeno oko 200 potpisa.

- U nedelju sam na poslednjoj službi oca Dojčina u Palanci plakao i to su videli svi vernici, ali to je tako, nema obrazloženja, to je pravilo, vladikina se ne poriče i tu nemaju smisla ni peticije ni urgencije - kaže za „Blic" potpredsednik crkvenog odbora u Bačkoj Palanci dr Milan Mirković. On dodaje da je Dojčin, osim što je duhovno obogatio sredinu iz koje odlazi, u crkvenoj kasi koju je zatekao praznu, ostavio oko milion dinara.

Bačkopalanački profesor, publicista, vernik i dobar poznavalac crkvenih prilika, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je dobro što sveštena lica ostavljaju tako duboke tragove za sobom, ali i „da je naša crkva sve manje saborna, a sve više episkopska, te da su vladike male pape na svom području, ali da ne bi bilo uputno da se razvija diskusija o tome gde koji sveštenik treba da služi".

Otac Dojčin je, kažu meštani, veoma dirnut podrškom vernika, građana i prijatelja, ali nije želeo da komentariše svoj premeštaj.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.