Šverceri idu na sud

Izvor: Blic, 04.Avg.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šverceri idu na sud

Uprava Gradskog saobraćajnog preduzeća angažovala je dodatni broj kontrolora preko studentske zadruge i početkom nedelje će pojačati kontrolu karata na svim linijama gradskog, prigradskog i međumesnog saobraćaja. Pravnoj službi GSP naloženo je i da ažurira evidenciju putnika uhvaćenih u švercovanju u autobusima koji ni posle opomene nisu platili kaznu, sa namerom da predmete preda sudu.



Kako nezvanično saznajemo, radi se o stotinak predmeta među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je značajan deo putnika najmanje dva puta zatečen u autobusu bez karte. Saradnik za informisanje GSP Milorad Vukašinović navodi da se preduzeće na ovaj korak odlučilo iz tri razloga: da poveća osnovne prihode firme, zbog povećanog broja švercera u letnjem periodu, ali i da se zaštite putnici koji uredno plaćaju kartu za prevoz.

- Naša namera je da i na ovaj način povećamo osnovne prihode preduzeća, pre svega zbog činjenice da nam je ovogodišnji program poslovanja vrlo restriktivan, tako da nismo u prilici da se ponašamo tolerantno prema pojavi švercovanja putnika. Ovako štitimo one putnike, a takvih je najveći broj, koji redovno plaćaju karte i markice - kaže Vukašinović.

U proseku autobusom se švercuje tri odsto putnika, a leti taj broj bude i veći. Prema podacima GSP-a, šverceri su ljudi različite starosti i obrazovanja, a najbrojniji su đaci i studenti.

- Reč je, pre svega, o đacima i studentima na raspustu koji ne kupe ni kartu ni markicu, tako da je naša namera da na neki način delujemo i preventivno jer nas od 1. septembra, uporedo sa početkom školske godine, očekuje i jesenji red vožnje, kada se po pravilu povećavaju obaveze i samim tim i finansijski izdaci našeg preduzeća. U avgustu počinje i redovna zamena pokaznih karata, pa apelujemo na roditelje da, ako đaci na osnovu šverca duguju GSP-u, izmire obaveze što pre kako se ne bi izlagali dodatnim troškovima. Oni koji nisu izmirili obaveze prema GSP-u na osnovu šverca, ne mogu da vade novu kartu jer u GSP-u postoji ažurna evidencija svih dužnika - upozorava Vukašinović.

Iz Službe kontrole GSP-a kažu nam da su angažovali i obučili dodatni broj kontrolora, pa ih sada ima oko 60, a kontrola će biti pojačana na svim autobuskim linijama ka Dunavu i bazenima, kao i ka Fruškoj gori. Pod posebnom lupom biće autobusi u pravcu Futoga, Temerina, Popovice i Paragova.

Doplatne karte 1.000 i 2000 dinara

Cena doplatne karte za putnika bez karte je 1.000 na gradskim linijama, a na prigradskim i međumesnim 2.000 dinara. Ako putnik nema da plati, kontrola ispisuje opomenu koju putnik treba da plati u roku o osam dana. Za slučaj da to ne uradi, predmet se predaje advokatskoj kancelariji radi naplate sudskim putem, s tim da tuženi putnik na kraju mora da plati i kaznu i troškove sudskog postupka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.