Svaki drugi građanin se žali na inspekcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2014, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaki drugi građanin se žali na inspekcije

Oko polovine građana Srbije ima zamerke na rad inspekcijskih službi, a najveći broj pritužbi je na račun neažurnosti, nezainteresovanosti i spore reakcije inspektora, kao i na njihovo neizlaženje na teren, rezultati su najnovijeg ispitivanja stavova građana, koje je sprovela Fondacija "Centar za demokratiju".

Zato je neophodna reforma inspekcija za bolje privredno okruženje i smanjenje rada na crno, ukazano je juče u Nišu na sednici radne grupe Nacionalnog konventa o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU koja prati poglavlja o slobodi kretanja radnika, socijalnoj politici i zapošljavanju.

Sednicu je sazvala Fondacija "Centar za demokratiju" koja u okviru Konventa koordinira radnu grupu za poglavlja 2 i 19.

Govoreći o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vidosava Džagić je navela da je probleme koje su građani prepoznali, takođe prepoznala i privreda u ranijim istraživanjima.

"Poslodavci koji primenjuju sve standarde biće svrstani u manje rizičnu kategoriju. Zakon je baziran na preventivi", istakla je Džagić.

Zakon donosi novine u pogledu umrežavanja inspekcija, planiranja nadzora, izveštavanja. Predviđena je i koordinacija sa drugim organima, a planirane su i različite obuke za inspektore u narednim fazama, jer se, po rečima državnog sekretara, mora promeniti odnos inspektora prema strankama.

Na sednici je predstavljen i predlog praktične politike "Srbija bez rada na crno unapređenje uloge inspekcija rada u suzbijanju neformalne zaposlenosti" čije su osnovne preporuke uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema.

Pristup jedinstvenom informacionom sistemu će, pored inspekcije rada,  imati i Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja, prekršajni sudovi, druge inspekcije, MUP, kao i Agencija za privredne registre što može doprineti ne samo suzbijanju rada na crno već i sive ekonomije uopšte i zasebne internet stranice Inspektorata za rad.

Predloge praktične politike podržali su Unija poslodavaca Srbije, UGS Nezavisnost, Filijale nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu i 10 organizacija civilnog društva iz različitih delova Srbije, navodi se u saopštenju Fondacije "Centar za demokratiju".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.