Sutra sednica skupštine, dve tačke dnevnog reda, SzS ne prisustvuje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Apr.2020, 11:32

Sutra sednica skupštine, dve tačke dnevnog reda, SzS ne prisustvuje

Predsednica skupštine Maja Gojković zvanično se sazvala sednicu parlamenta za sutra u 10 sati, a na dnevnom redu su dve tačke dnevnog reda.

Poslanici će se izjasniti po dve tačke: predlog odluke o potvrđivanju odluke o uvođenu vanrednog stanja i predlog zakona o potvrđivanju svih uredaba koje je do danas donela Vlada Srbije uz supotpis predsednika Srbije.

To će biti prva sednica za vreme vanrednog stanja.

Gojković je na konferenciji za novinare u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamentu kazala da su svi poslanici dobili pozive da dođu, dobili su sav materijal, i očekuje da svi dođu na sutrašnje zasedanje.

Ona je dodala da od poslanika očekuje da odgovorno pristupe svom poslu i da na način primeren situaciji u kojoj se država nalazi diskutuju o tačkama dnevnog reda, navodeći da želi da se vodi ozbiljna debata u kojoj će svako izneti svoje argumente. "Naša reč ima težinu, slušaće nas građani i zato još jednom pozivam poslanike na odgovornost", rekla je Gojković i dodala da će svako moći da govori u skladu sa Poslovnikom i da niko neće biti uskraćen.

"Ovo je prva sednica za vreme vanrednog stanja, u pripremi sam pokušala po svim sajtovima relevantnih parlamentarnih organizacija da pronađem kako to rade parlamenti u svetu, jer je korona globalni problem i nisam uspela da nađem primer da 250 poslanika dolazi na sednicu zajedno sa predstavnicima vlade i da zatim raspravljaju o tačkama dnevnog reda", rekla je Gojković.

Na pitanje kako vidi najavljeno učešće opozicije koja je do sada bojkotovala parlament, Gojković je kazala da će videti ko će se sutra pojaviti, navodeći da su to političke odluke poslanika, ali i organizacija kojima oni pripadaju.

"Više volim da vidim, nego da nagađam ko će doći", rekla je Gojković.

Parlament je, kaže, obezbedio sve mere koje su potrebne da se na bezbedan način održi zasedanje u specifičnim epidemiološkim uslovima.

Objasnila je da će sutra svi morati da prođu kroz sigurnosna vrata i da će im biti merena temperatura, posle čega će dobiti maske i rukavice.

"Posebne mere smo preduzeli u sali u kojoj očekujemo veći broj poslanika", rekla je Gojković.

Savez za Srbiju neće ni sutra na sednicu

Opozicione stranke iz Saveza za Srbiju neće učestvovati na sednici parlamenta koja je sazvana za sutra.

Kako su rekli predstavnici SzS i još nekih opozicionih pokreta, na konferenciji ispred parlamenta, takva odluka je doneta "jer ne žele svojim prisustvom da konvalidiraju gaženje Ustava".

Takođe, najavili su da će poslanici i lideri stranaka Saveza u četvrtak održati protest ispred skupštine, protiv, kako kažu, neustavnog uvođenja vanrednog stanja i "neviđenih" mera koje su uvedene.

Na protest, u 18 sati, kažu, ne pozivaju građane, jer u to vreme počinje mera zabrane kretanja.

Dodali su i da će Ustavnom sudu podneti zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluke o uvođenju vanrednog stanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.