Sutra najvažniji dan za osmake

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra najvažniji dan za osmake

Od sutra su osmaci u đačkim klupama na možda najvažnijem školskom zadatku do sada. Završni ispiti pred upis u srednje škole održavaju se naredna tri dana od 9 do 11 sati. U sredu osmaci polažu srpski, odnosno maternji jezik, u četvrtak matematiku, a poslednjeg dana takozvani kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Zvono za početak polaganja testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, oglasiće se u devet sati. Na ispit je potrebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poneti đačku knjižicu za fotografijom i pribor za pisanje. Ana Radovanović učenica Osnovne škole "Petefi Šandor" u Novom Sadu planira da upiše Gimnaziju. Za polaganje mature je učila, ali trema je, kaže, ipak prisutna.

"Veoma je ovo važno, od ovog ispita zavisi cela budućnost. Vrše veliki pritisak na nas, što nastavnici što roditelji, i zato je veoma stresno. Spremamo se i trudimo, ali ipak smo uplašeni", kaže Ana Radovanović.

"Trema se najbolje rešava pre svega kvalitetnom pripremom, da se dobro naspavaju, a večeras nema učenja... Prosto to sve treba da se slegne u glavi, da sve nađe svoje mesto. Roditeljima savetujem da ne pitaju jel si učio, da ne pitaju jel si se dobro spremio. Nego da pruže vrstepodršku", navodi pedagoškinja u OŠ "Petefi Šandor" Elvira Stefanović.

Na osnovu uspeha u školi, đaci mogu ostvariti najviše 70 bodova, dok ostatak poena nosi mala matura. Sva tri testa nose najviše 30 poena, a đaci na testu iz srpskog jezika, matemetike i kombi+novanom testu mogu ostvariti po deset bodova

Testove su i ove godine osmišljavali u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Završni ispit je pripreman od novembra, po strogim pravilima.

"Svake godine Zavod priprema slične testotve što se tiče same strukture testa i njegove težine... To znači da je najveći broj zadataka sa osnovnog nivoa obrazovanja. To su neka jednostavnije činjenična znanja i jednostvanija prektična znanja dok su zadaci sa srednjeg i naprednog niova malo složeniji", kaže Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite.

Test iz matematike imaće najviše zadataka iz geometrije, dok će kombinovani test sadržati pet zadataka iz biologije, tri iz hemije i po četiri zadatka iz fizike, istorije i geografije. Preliminarni rezultati biće objavljeni 19-tog, a konačni 24. juna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.