Suša čeka odgovor države

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša "čeka" odgovor države

EREDVIK -

Prema podacima koje su dostavile komisije za procenu štete, suša je u Vojvodini umanjila prinos poljoprivrednih kultura za čak 4,7 miliona tona, zbog čega poljoprivrednici iščekuju proglašenje elementarne nepogode.

Sa svega pet odsto teritorije pokriveno sistemima za navodnjavanje, aktuelna suša uzela je danak u svim delovima Vojvodine, pa zbog smanjenog prinosa na parcelama, koji negde dostižu čak 70 odsto poljoprivrednici ne vide drugi izlaz iz nezavidne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacije u kojoj su se našli ukoliko im se ne pomogne.

Sumirajući podatke komisija za procenu štete, nema dela Vojvodine u kome suša nije ostavila izdatke koji se mere milionima dinara. Primera radi, u somborskoj opštini očekivani prinosi u poljoprivredi manji su za 40 odsto u odnosu na višegodišnji prihod što je rezultiralo gubitkom od preko sedam milijardi dinara. Ništa bolja situacija nije ni u Subotici, gde je očekivani rod prepolovljen, dok je u bačkopalanačkoj opštini proizvodnja umanjena za preko 180 hiljada tona. Da ni Banaćani ništa bolje nisu prošli, pokazuje podatak da na u Zrenjaninu i okolnim mestima šteta od suše premašuje pet milijardi dinara, a na njivama u pančevačkoj opštini beleži se gubitak od preko 60 odsto.

Pored glavobolja koje im zadaju uništeni usevi na njivama, poljoprivrednike brine i sporost nadležnih institucija u rešavanju aktuelne situacije, jer, kako kažu, od države očekuju ne samo da ispuni važeće uredbe, već i da donese nove, koje će im olakšati poslove koji tek predstoje.

Mada su vojvođanske institucije već preuzele mere kako bi izašle u susret gazdinstvima pogođenim sušom, poljoprivrednici čekaju na odgovor države, bez čije će pomoći, kako kažu, dogodine uspeti da obrade jedva polovinu raspoloživih parcela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.