Sud sutra odlučuje da li advokat Kokanović ostaje u pritvoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2023, 15:43

Sud sutra odlučuje da li advokat Kokanović ostaje u pritvoru

U Osnovnom sudu u Novom Sadu za sutra je zakazano saslušanje advokata Čedomira Kokanovića na okolnosti određivanja pritvora, rekao je za Tanjug branilac uhapšenog advokata, Ivan Ninić i dodao da će podneti krivične prijave protiv svih koji su u tome učestvovali.

Kako je istakao Ninić, sudija je odbio da sasluša Kokanovića danas uz obrazloženje da nema resurse, odnosno zapisničara.

Sutra je krajnji rok, ističe 48 sati. Ovo smo pretpostavili u petak da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se dogoditi, a to je klasična zloupotreba instituta naredbe o poternici i pritvoru rekao je Ninić dodajući da su svi uslovi postojali da se Kokanović sasluša juče ili danas.

Branilac uhapšenog Kokanovića najavio je i da će podneti krivične prijave protiv svih koji su u ovome učestvovali, odnosno sudije koji je raspisao naredbu o stavljanju na poternicu i dežurnog sudije koji danas vodi postupak.

Napomenuo je da će se i sutra određeni broj advokata iz Advokatske komore Beograda i Advokatske komore Vojvodine okupiti ispred suda u 11.00 sati, za kada je zakazano saslušanje Kokanovića.

Protiv Kokanovića je predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski pokrenuo više krivičnih, parničnih i disciplinskih postupaka, koji su u toku.

Ninić je naveo da Kokanović uredno prima svoju poštu i da je dostupan organima gonjenja, ali se dogodilo da u jednom predmetu u više navrata nije primio poštu, a da su izveštaji policije bili da nije pronađen na adresi, što je, kako Ninić smatra, iskorišćeno protiv njega.

Beljanski je kao advokat, odnosno privatni tužitelj, tužio Kokanovića za krivično delo uvreda i predložio određivanje pritvora rekao je Ninić i dodao da je sud u novembru taj predlog odbio.

Međutim po žalbi Beljanskog, početkom decembra prošle godine je, kako je naveo advokat, Viši sud u Novom Sadu preinačio to rešenje i odredio pritvor do 30 dana Kokanoviću.

Ninić ističe da je uz rešenje o pritvoru, sud doneo nezakonito i naredbu o stavljanju na poternicu Kokanovića, a da nije obavestio Kokanovića ni njegovog branioca.

Na dan hapšenja, Kokanović je došao u Novi Sad kako bi zastupao kolegu u jednom disciplinskom postupku, kojeg takođe, kako ističe Ninić, progone disciplinski organi Advokatske komore Vojvodine.

Kokanović je nakon lišenja slobode sproveden u Okružni zatvor u Novom Sadu do sutrašnjeg saslušanja i dalje odluke suda o pritvoru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pravno divljaštvo u srpskom Kabulu

Izvor: Danas, 29.Jan.2023, 11:10

Pre dva dana, 27. januara 2023. – u danu koji će ostati upamćen po bezakonju – u Novom Sadu uhapšen je beogradski advokat Čedomir Kokanović na osnovu poternice koju je Osnovni sud u Novom Sadu izdao zbog određivanja mere pritvora protiv njega u postupku koji pred tim sudom vodi Vladimir Beljanski...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.