Subvencionisanje energetske efikasnosti domaćinstava na teritoriji Kikinde

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 15:02

Subvencionisanje energetske efikasnosti domaćinstava na teritoriji Kikinde

Čak 242 prijave iz Kikinde i okolnih mesta pristigle su na ovogodišnji konkurs za sufinansiranja mera energetske sanacije kuća i stanova, a na konačnoj listi našla su se 74 domaćinstva. Resorno Ministarstvo i grad Kikinda izdvojili su za tu namenu preko 8 miliona i 200 hiljada dinara. U kikindskoj Gradskoj kući danas je organizovano potpisivanje ugovora o dodeli bespovratna sredstava za unapređenje energetske efikasnosti domaćinstava.

Građani Kikinde i okolnih mesta imali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su ove godine na raspolaganju pet mera za ulaganja u energetsku efikasnost svojih domova. Najviše zahteva, tačnije 62, odobreno je za zamenu spoljnih prozora i vrata. Mogućnost da uz bespovratna sredstva zameni dotrajalu stolariju, iskoristio je i Dušan Dejanović iz Ruskog Sela.

„Konkurisao sam za prozore, četiri prozora i jedna ulazna vrata. To je stara kuća, dogodine će joj biti 100 godina, obavljena je promena krova, prtetres i bilo je nužno da se to uradi, jer su prozori stari“, saopštio je Dušan Dejanović, Rusko Selo.

Ovogodišnjim konkursom povećan je iznos subvencija, po principu ključ u ruke. Primera radi, maksimalana subvencija za zamenu prozora i vrata iznosila je 140 hiljada dinara.

„Otprilike oko hiljadu evra daje opština, hiljadu evra dajem ja i to će mi mnogo značiti i za unutrašnje grejanje. To će sada biti mnogo povoljnije, neće ta temperatura izlaziti napolje“, kazao je Dejanović.

Za subvencionisanje energetske efikasnosti domaćinstava na teritoriji Kikinde ove godine izdvojeno je ukupno preko 8 miliona i 200 hiljada dinara. Grad je izdvojio preko 5 miliona dinara, dok je ostatak sredstava obezbedilo resorno Ministarstvo. Ove godine interesovanje građana bilo je veliko.

„Dakle, ukupno smi imali 242 prijave u ovogodišnjem projektu sufinansiranja mera energetske sanacaije u domaći nstvima. Na konačnoj listi se nalazi 74 domaćinstva, koja će dobiti srredstva za ulagaanja u energetsku efikasnost svojih domova“, rekao je Nikola Jugin, gradski energetski menadžer.

Do kraja oktobra trebalo bi da bude raspisan javni poziv za firme – izvođače za nabavku solarnih panela, a do kraja godine, kako se očekuje, trebalo bi da usledi i konkurs za zainteresovane građane. Za tu meru planiran je iznos od 1,5 milion dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kikindi 74 domaćinstva dobilo subvencije za energetsku efikasnost

Izvor: Danas, 05.Okt.2022

Grad Kikinda subvencioniše neku od mera energetske sanacija stambenih obejkata i u tu svrhu opredelio je preko 8 miliona dinara, a građani su u velikom broju bili zainteresovani da konkurišu za ovu vrstu pomoći.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.