Subotica bez ambrozije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Subotica bez ambrozije

SUBOTICA - Juče je u Udruženju TERRA'S održana konferencija za novinare povodom početka realizacije projekta ''Subotica bez ambrozije'' koji se sprovodi uz podršku USAID i Instituta za održive zajednice preko Balkanskog fonda za lokalne inicijative u okviru programa „Javno zastupanje u lokalnim zajednicama".

Koordinator projekta, Snježana Mitrović, je naglasila da je Subotica među retkim gradovima u Srbiji u kojima je lokalna vlast zajedno sa civilnim sektorom još >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pre deceniju ukazivala na problem ambrozije i tražila mogućnosti za njeno rešenje. Osim edukacije i informisanja, 2006. godine je na osnovu Uredbe Vlade Srbije, a u skladu sa zakonskim odredbama prema kojima je lokalna samouprava odgovorna da se preko svojih organa stara o zaštiti životne sredine, tadašnja Skupština opštine, donela Odluku o merama, načinu i uslovima suzbijanja i uništavanja korovske biljke ambrozije. Odlukom su, sem mera i obveznika, propisane i novčane kazne za prekršioce koji ne sprovode agrotehničke, mere košenja ili hemijskih tretmana na određenim površinama. Kazne su predviđene za fizička, pravna lica i preduzetnike.

Vreme je pokazalo da je Odluka, jednim delom, teško primenjiva u praksi. Tako je njome definisana odgovornost mesnih zajednica za organizacije akcija košenja, a za tu svrhu nisu predviđena finansijska sredstva. Takođe, je očigledan nedostatak jasne i kvalitetne strategije prema ovom problemu sa konkretnim dugoročnim merama borbe, nedostatak primenjive pravne regulative u praksi koja bi efikasno mogla da tretira ovu problematiku i koja bi, između ostalog, mogla da ovlasti lokalne stručne službe za nadzor i kontrolu sprovođenja mera borbe.

S tim u vezi osnovni cilj projketa je da se lobiranjem obezbediti revizija odluke, te uz edukaciju i informisanje, zajedničkim aktivnostima različitih subjekata, poboljšaju uslovi za kvalitetnije življenje u Subotici, pre svega na očuvanju zdravstvenog stanja stanovništva i životne sredine, što indirektno utiče na ekonomski aspekt društva.

Na susretu sa novinarima je bilo reči i o radu Udruženja TERRA'S u prošloj godini. Osim niza realizovanih projekata iz oblasti organske poljoprivrede, ali i otpada, Snježana Mitrović, je naglasila da je Udruženje TERRA'S iniciralo razgovore u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, što je rezultiralo formiranjem Radne grupe za razvoj organske poljoprivrede, te ozbiljnije angažovanje na izradi pravilnika u oblasti organske proizvodnje. Ovi susreti su uticali na opredeljivanje resornog ministra, dr Saše Dragina, da u medijima i na svim važnijim skupovima najavljuje podsticaj razvoju organske poljoprivrede u našoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.