Studentkinje protiv diskriminacije i uznemiravanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2021, 16:00

Studentkinje protiv diskriminacije i uznemiravanja

Studentkinje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pokrenule su inicijativu „Neću prećutati“, kojom zahtevaju donošenje univerzitetskog Pravilnika o sprečavanju diskriminacije i seksualnog uznemiravanja.

Kako kažu, povod za to bilo je ćutanje Univerziteta na temu koja je, nakon ispovesti i tužbi glumica protiv profesora Miroslava Mike Aleksića, konačno postala vidljiva u društvu.

Podršku toj inicijativi potvrdio je i resorni pokrajinski sekretarijat.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Pravilnik bi trebalo da obuhvati proceduru prijave diskriminacije, uznemiravanja i ucenjivanja, kao i metode rada nadležnih komisija, koje bi trebalo da formira Univerzitet, objašnjava studentkinja Nikolina Jović, dodajući da su potrebni i posebni pravilnici koji će profesore zaštititi od lažnog prijavljivanja. Tu ideju je najpre podržao Filozofski fakultet, a potom i mnogi drugi, dodaje Nikolina.

Četiri studentkinje, u pratnji dekanke Filozofskog fakulteta, profesorke Ivane Živanović Sekeruš, sastale su se u Pokrajinskog vladi sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje Zoranom Miloševićem. Ocenivši da su diskriminacija i uznemiravanje “realna opasnost akademskog života”, Milošević je obećao punu podršku toj ideji.

Studentski parlamenti za sada se nisu oglasili povodom inicijative, ali na Filozofskom fakultetu očekuju da će im se pridružiti i drugi fakulteti novosadskog Univerziteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.