Studenti prate kvalitet vode u Dunavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2021, 18:26

Studenti prate kvalitet vode u Dunavu

Kvalitet vode Dunava na teritoriji Srbije se poboljšava - to su potvrdili i studenti Poljoprivrednog fakulteta, koji redovno proveravaju kvalitet vode iz Dunava u blizini keja.

Voda kao resurs bez kojeg je život na planeti nezamisliv, danas je, više nego ikada, ugrožen i zagađen. Međutim, studenti sa Poljoprivrednog fakulteta zajedno sa profesorikom Jasnom Grabić, putem istraživanja iz predmeta hidroekologija, došli su do rezultata da je voda iz reke Dunava dobrog kvaliteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Kvalitet vode Dunava prema trenutnim rezultatima je dobar sa blagom tendencijom pojave eutrofnih procesa, no to treba pratiti u toku dana i u jednom dužom vremenskom periodu kako bi mogao da se da kompletan jedan zaključak", kaže prof. Jasna Grabić, vanredna profesorka Poljoprivrednog fakulteta.

Studenti uzorkuju vodu i senzorima na terenu određuju pojedine parametre kvalitete voda.

"Zadatak nas studenata jeste da se upoznamo sa praksom analiziranja vode, da znamo koliki su kvaliteti kako bi dalje u toku drugih naših predmeta na višim godinama imali veća saznanja i upravo radili na tome da budemo deo velikih i malih sistema koji će unapređivati kvalitete kako malih vodenih sistema, tako i većih",kaže student Luka Mate.

Kvalitet vode Dunava se, između ostalog, menja pod uticajem vremenskih prilika. Studenti će do kraja maja sprovoditi istraživanja i na taj način će napraviti presek kako se kvalitet Dunava menja u toku jednog perioda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.