Studenti FTN-a napravili pametni tepih koji pravi struju, služi kao LED ekran...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Studenti FTN-a napravili "pametni tepih" koji pravi struju, služi kao LED ekran...

Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju u 2018, a za Tanjug kažu da ih pored želje za znanjem i da budu inovativni krasi i preduzetnički duh.

Oni su osmislili pametni tepih koji pretvara mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju.

"Pored osnovne namene da proizvodi struju za male uređaje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poput punjača za telefone i slično, on bi služio i kao svojevrstan svetleći tepih sa LED ekranom kojim bi ljudi mogli da budu navođeni ka izlazu u slučaju vanrednih situacija.

Ovaj uređaj mogao bi se ugrađivati na ulaze u objekte u kojima je velika frekvencija prolaznika, kao i na šetališta, trgove, pa čak bi se povremeno mogao postavljati na muzičkim festivalima kao što je Exit gde bi se zemljana podloga zamenila SmartWalk-om - priča Vladimir Vincan.

Osim tog projekta Željko je već u "biznisu" sa muzičkim kutijama koje je modernizovao i koje mu uglavnom naručuju zaljubljeni kao poklon partnerima, jer mogu da ih personalizuju sa nekom zajedničkom melodijom i fotografijama.

A zajedno sa Vladimirom deo je robotičkog tima FTN Novi Sad koji osvaja nagrade u Evropi.

"Prošle godine smo na takmičenju robotičara u Francuskoj bili četvrti, ali sledeće godine ćemo se, garantujem, boriti za prvo mesto iako timovi iz Evrope potroše hiljade i hiljade evra na svojim projektima", tvrdi Željko Popović.

Željko i Vladimir su za svoju ideju o pametnom tepihu dobili i novčanu nagradu od 150.000 dinara, a u narednom periodu planiraju da realizuju prvi prototip pametnog tepiha i ugrade ga na ulazu u njihov Fakultet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srpski genijalci: Tepih koji pravi struju, ili spasava

Izvor: Mondo, 19.Dec.2018

Željko Popović i Vladimir Vincan, studenti IV godine Energetike, elektronike i telekomunikacija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, pobednici su Nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju u 2018. godinu, zbog....Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija..Ova dvojica srpskih genijalaca...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.