Strujni udar zapalio dimnjak „Petrohemije“

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strujni udar zapalio dimnjak „Petrohemije“

PANČEVO - Plamen i gust crni dim koji je juče oko 14 časova pokuljao iz dimnjaka fabrike HIP „Petrohemija" posledica je strujnog udara u ovom preduzeću, nakon čega su tri fabrike prekinule proizvodnju. Povređenih nije bilo, a nakon uzorkovanja zemljišta biće poznato da li je došlo do ozbiljnijeg zagađenja životna sredine.



Usled strujnog udara u pančevačkoj „Petrohemiji" zaustavljena je rad u Fabrici etilena, samom „srcu" velikog postrojenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i još dve fabrike za proizvodnju polietilena niske gustine i polietilena visoke gustine. Iz fabrike je potvrđeno da je prekid u napajanju električnom energijom izazvao kvar na visokonaponskom transformatoru u HIP „Petrohemiji", pa je zbog toga ceo sadržaj iz Fabrike etilena „morao biti pušten na baklju da ne bi došlo do većeg akcidenta". Iz baklje je, zbog toga, izlazio plamen i crni dim, ali u preduzeću kažu da nema nikakve opasnosti po okolinu budući da je reč o ugljovodoničnim jedinjenjima.

- Fabrike su zaustavljene po propisanoj proceduri za ovakav slučaj i osim kontrolisanog sagorevanja na bakljama, nije bilo drugih ispuštanja u vazduh i vodu. Po otklanjanju kvara, za 36 časova, očekuje se startovanje svih postrojenja i nastavak redovnog rada, usklađen sa meteorološkim uslovima. Pri ponovnom startu fabrika ne očekuje se nikakav uticaj na životnu sredinu - saopštila je informativna služba „Petrohemije".

Stanari Pančeva su se, ipak, zabrinuli zbog najnovije havarije i uplašili da će to ponovo imati negativan uticaj na njihovo zdravlje.

- Dešavalo se i pre da se tako nešto u fabrici zapali. Sad nisu puštali sirene jer je očigledno da slučaj nisu smatrali opasnim za nas. Ipak, svi još živimo u strahu otkad se pre skoro mesec dana zapalila cisterna i izazvala veliko zagađenje i paniku među ljudima - priča Marko Grujić (21), koji stanuje prekoputa postrojenja.

Fotografije crnog dima koji se po ko zna koji put nadvio iznad Pančeva poslao nam je jedan od naših čitalaca.

Po usmenom nalogu Jelene Stanković, republičkog inspektora za zaštitu životne sredine, mobilna laboratorija Zavoda za zaštitu zdravlja Pančeva izašla je na teren i uzorkuje zemljište. Na osnovu tih analiza biće poznato da li je havarija izazvala štetne posledice po okolinu i kako je uopšte došlo do strujnog udara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.