Strugar: Centar Duga pomogao lečenje od zavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2018, 20:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strugar: Centar Duga pomogao lečenje od zavisnosti

Glumac Lazar Strugar, poznat po ulozi Avaksa u filmu "Kad porastem biću Kengur", povodom meseca borbe protiv bolesti zavisnosti, podelio je priču, koja nije obasjana scenskim reflektorima, o dugogodišnjoj zavisnosti od droge, na koju je nakon programa u Centru Duga stavio tačku.

"Došao sam ovde pre 17 meseci, pre dva dana je bilo 17 meseci. Došao sam zbog toga što sam bio heroinski zavisnik, 12 godina", kaže Strugar.

Nakon više od decenije, kada život gleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čistim očima, kaže, uspeo je da nađe razlog, ali ne i opravdanje za to što je ušao u začarani krug narkomanije.

"Okidač u tom nekom smislu je bila moja misao, potpuno pogrešna naravno da ja sve mogu, da ja mogu da se igram i da sutra budem OK, i onda kada sam shvatio da to nije baš tako, da sam ispao magarac, onda je već bilo kasno", navodi.

Iako je nekoliko puta uspevao da prestane da unosi u telo drogu, vrlo brzo bi se vraćao na staro. Sve dok nije shvatio da tu bitku, ali i rat ne može da dobije sam, već da mora da potraži pomoć. U Centru se, nakon što je povratio svoje fizičko zdravlje, posvetio i mentalnom.

"Ne tvrdim da je tako, ali kod mene barem je duhovni problem bio, narkomanija je bila konsekvenca mog duhovnog problema, što nisam znao gde sam, ko sam, gde idem, šta radim, ali do toga ne možeš da dođeš kada si loše fizički, kada si loše psihički. Duboko sam ubeđen da je narkomanija bolest duha, naravno i duše, ali tek pošto se razboli duh", kaže Strugar.

Duh koji je imao, sad je ponovo tu. On ga je vratio onome što najviše voli glumi. Sada, dok sprema novi film, ovo je njegova poruka.

"Nemojte čačkati drogu, a sa druge strane znajte da je izlaz moguć, da je stvarno moguć, da nije neka fraza koju su smislili ovde u Centru Duga, nego to je zaista tako, izlaz je moguć", kaže Strugar.

Konzumiranje psihoaktivnih supstanci je ne samo zdravstvena pretnja, već i značajan socioekonomski teret širom sveta, a sve je češća upotreba narkotika, alkohola, ali i kocke kod mladih. Primarna prevencija, odnosno sprečavanje nastanka bolesti zavisnosti je najvažnija, a o toj temi za RTV govorio je Milan Vlaisavljević, direktor specijalne bolnice za lečenje zavisnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.