Stručno vođenje kroz izložbu Scenska laboratorija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2016, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručno vođenje kroz izložbu "Scenska laboratorija"

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu danas u 16 časova biće organizovano stručno vođenje kroz "Scensku laboratoriju" - izložbu studentskih radova sa Katedre za umetnost primenjenu u arhitekturi, tehnici i dizajnu Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerzitet u Novom Sadu.

O izložbi će govoriti Milica Stojšić, studentkinja doktorskih studija scenskog dizajna, navodi se u pozivu.

Postavka može da se pogleda još danas.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Scenska laboratorija je izložba studentskih radova nastalih u nastavi na različitim predmetima, primenom obrazovnih principa scenskog dizajna – od nastave scenske i efemerne arhitekture, arhitektonskog dizajna, tehnike i dizajna scene, preko studija pozorišta i scenskih umetnosti, scenskog pokreta, performansa, filma i videa, do crtanja, vajarstva, fotografije i grafičkog dizajna.

Izložbu čine tri celine - Sredstva, Izrazi i Refleksije.

Prva celina "Sredstva" govori o osvajanju i razvijanju izražajnih sredstava studenata, tj. njihovom učenju i ovladavanju sredstvima kroz upotrebu različitih formi, medija i postupaka. Skice, crteži, makete, objekti, skulpture, zvučne instalacije i zapisi, nastali su u procesu nastave.

Druga celina "Izrazi" govori o razvoju različitih vrsta izraza zasnovanih na prethodno osvojenim sredstvima. Video zapisi i fotografije nastali su kao ishodi radionica, takođe u okviru nastave.

Treća celina "Refleksije" govori o odrazu nastave na druge obrazovne i umetničke procese i projekte u formi dva dokumentarna filma. Film "Granica", iz 2014. godine, prikazuje umetnički rad studenata prve generacije osnovnih studija Scenske arhitekture tehnike i dizajna, dok film "Proces ili Šta je stvarno važno za mene" predstavlja nastup studentske sekcije Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine, čiji su učesnici bili i studenti osnovnih, master i doktorskih studija scenskog dizajna i arhitekture.

Kustosi izložbe su Tatjana Dadić Dinulović, Daniela Dimitrovska i Vladimir Ilić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.