Strani investitori predstavili Belu knjigu: Srbija umereno napredovala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strani investitori predstavili Belu knjigu: Srbija umereno napredovala

Srbija je u protekloj godini ostvarila stabilan ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari cilj, a to je potpuno održiva o konkurentna poslovna klima, izjavila je predsednica Saveta stranih investitora u Srbiji Jana Mihajlova.

Ona je na godišnjem predstavljanju "Bele knjige'' u kojoj se nalaze preporuke za unapređenje poslovne klime, izjavila da Srbija mora da ubrza reforme i proces pristupanja EU, ukoliko želi da unapredi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << privredu i životni standard.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saglasna je da reforme moraju biti brže i efikasnije, te da naša zemlja ima snage i kapaciteta za taj poduhvat.

U "Beloj knjizi'' sve piše crno na belo - odaje se priznanje Vladi Srbije na dosadašnjim ostvarenim rezultatima, ali se očekivanja stranih investitora nimalo ne razlikuju od prošle godine.

"Naša očekivanja su velika i to u tri ključne oblasti: ostvarenje održive fiskalne konsolidacije, unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza i ostvarivanje veće transparentnosti u javnim konsultacijama", kaže Jana Mihajlova, predsednica Saveta stranih investitora u Srbiji.

Nakon što se pohvalila ostvarenim rezultatima u prethodnom periodu, premijerka Ana Brnabić kaže da će izazov Vlade u narednom periodu bit održavanje stabilnog rasta privrede, sve veći suficit u budžetu I što manji javni dug.

„Zadovoljna sam rezultatima, ali ako možemo nešto da naučimo I verujte naučili smo lekciju iz Duing biznis liste svetske banke i iz ovoga što piše u Beloj knjizi, a to je da idemo dobrim putem, ali da moramo da radimo mnogo brže i mnogo efikasnije", kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

"Svi smo prepoznali rezultate koje ostvarila srpska vlada, posebno u makroekonomskoj oblasti. Osnove su dobre, vratio se rast, pala je stopa nezaposlenosti. Reforme koje sprovodi Srbija su kompleksne i pune izazova. Osim što je potrebno ubrzati ih isto tako je potrebno osigurati njihovu održivost", kaže Sem Fabrici, šef evropske delegacije u Srbiji.

U novoj "Beloj knjizi" Saveta stranih investitora, nalaze se 4 oblasti sa najboljim učinkom: građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Od osam prioritetnih tema radne grupe Saveta i Vlade Srbije za sprovođenje preporuka "Bele knjige'' samo su nekretnine i izgradnja i inspekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bela knjiga: Ključne oblasti bez napretka, očekivali 50%

Izvor: B92, 07.Nov.2018

Beograd -- Savet stranih investitora predstavio je Belu knjigu u kojoj su četiri oblasti sa najbolji učinkom...Reč je o građevinskom zemljištu i izgradnji, zaštiti korisnika finansijskih usluga, transportu i regulativi koja se odnosi na duvansku industriju...Od osam prioritetnih tema Radne grupe...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.