Stolarske majstorije iz Čuruga zadivile i Kastra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Feb.2015, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stolarske majstorije iz Čuruga zadivile i Kastra

Malo je firmi u Srbiji koje mogu da se pohvale postojanjem od gotovo dva veka. Kolarsko-stolarska radionica Stanisavljev iz Čuruga neprekidno radi od osnivanja davne 1835. godine sve do danas.

Pre 180 godina Lazar Stanisavljev osnovao je kolarsku radionicu u rodnom Čurugu koju je, kada je došlo vreme, preuzeo sin Veselin, potom unuk Milan, praunuk Branko i čukununuk Milan.

I ne samo da su nastavili nego su i širili posao sve do današnje stolarsko-kolarske radionice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojoj se porudžbini ne gleda u zube.

"Sve možemo da napravimo od drveta. Jedan moj kolega je kazao da će napraviti i čoveka od drveta samo neće govoriti. Možemo da se vratimo u istoriju i da pravimo kola i fijakere kao i mnoge druge stvari. Sada pravimo veoma moderne kuhinje. Dvadesetpet godina pravili smo prikolice i špeditere", priča čukununuk Lazarov Milan Stanisavljev.

A da bi mušterije bile uvek zadovoljne sve se pravi od kvalitetnog drveta koje se godinama prirodno suši. Sanke rolke, tragače, kare, zaprežna kola i ko zna šta sve ne još izlazilo je iz ove radionice. Kubikaška kolica, koja su korišćena pri izgradnji autoputeva, nasipa, dolmi, pruga pa i čuvene Šamac-Sarajevo, tražila je i Kastrova administracija.

"Sećam se kada je moj otac ubrzavao taj posao. Šest hiljada komada kubikaških kolica bilo je napravljeno i poslato za Kubu", kaže Stanisavljev.

Verande, ograde, saletle, vrtne garniture krase mnoge domove i restorane pa i čuveni bircuz pokojnog Đorđa Stanisavljeva poznatijeg kao Bata Pežo, inače brata od strica našeg sagovornika.

A Milan, vitalni sedamdesetjednogodišnjak, održava nasleđe predaka u nadi da će dovoljno dugo poživeti da posao preda mlađem, petogodišnjem unuku jer sin Branislav ne pokazuje nameru da sigurnu i ne malu austrijsku platu zameni za ovdašnju neizvesnost čak i u razrađenoj porodičnoj firmi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.