Stočari u Kikindi na oprezu zbog svinjske kuge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2018, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočari u Kikindi na oprezu zbog svinjske kuge

Iako je od pojave afričke svinjske kuge u susednoj Rumuniji prošlo godinu dana, širenje virusa u temišvarskom regionu, kao i u Mađarskoj povećalo je rizik od unošenja te zarazne smrtonosne bolesti u Srbiju. Zbog rizika od širenja bolesti, Ministarstvo poljoprivrede oformilo je Nacionalni, kao i regionalne krizne centre, a na graničnim prelazima preduzimaju se rigorozne kontrole. Teritorija grada Kikinde i okolnih mesta, kao deo banatske pogranične oblasti, pod povećanim je rizikom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U susednoj Rumuniji, do početka avgusta registrovano je 635 žarišta afričke kuge kod domaćih i 30 slučajeva kod divljih svinja. Posebno je važno dodati da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje koje je blizu granice sa Srbijom, tačnije područje Arada.

Da povećani rizik širenja zarazne smrtonosne bolesti nije dodatno zabrinuo sve malobrojnije uzgajivače svinja na severu Banata, potvrđuje nam Slavoljub Jerinkić, stočar iz Kikinde.

"Nikog ne puštaš, niko ne dolazi, pa je mogućnost zaraze jako mala. Po meni, veći rizik je po izdvojene objekte, salaše. Konkretno, u samoj Kikindi teško da to može da se desi. Osnovni razlog je što i nema svinja. Veći problem će imati veliki uzgajivači, svinjogojske farme, kao što je "Matijević" , objašnjava Slavoljub.

Kako dodaje naš sagovornik, veća afrička kuga je cena suncokreta.

"Suncokret je dobio afričku kugu. Sa 36, na 25 dinara, a nafta je otišla duplo."

Treba napomenuti da divlje svinje predstavljaju jedan od najvećih rizika unošenja zaraze iz Rumunije u Srbiju. Šta su još saveti struke – pitali smo veterinara Gorana Mijalkovića.

"Preporuka struke je da su te bio-sigurnosne mere na visokom nivou. Jedna od osnovnih je da vam ne ulazi svako u dvorište, da tamo gde su smeštene životinje postoji dezobarijera kako bi učili sve što je do vas da sprečite unos uzročnika u vaše gazdinstvo", kaže Mijalković.

Na graničnom prelazu Nakovo–Lunga sa susednom Rumunijom, na svega 9 kilometara od Kikinde, kontinuirano se preduzimaju rigorozne kontrole -– napominje Jugoslav Popović, voditelj referata na tom graničnom prelazu.

"Imajući u vidu da se zaraza lako prenosi putem mesa i mesnih prerađevina, na graničnom prelazu Nakovo obavlja se stroga kontrola putnika i namirnica u ličnom prtljagu. Ukoliko se ta hrana pronađe, ona se oduzima, odlaže se u nepropusnu ambalažu i čuva u odgovarajućem kontejneru do preuzimanja od strane Veterinarske inspekcije" , kaže Popović.

Uginuća i uništavanje više od 50.000 zaraženih životinja u susednoj Rumuniji svakako nameću dodatne mere opreza. U našoj zemlji, na sreću, nije zabeležen nijedan slučaj svinjske kuge, ali razloga za dodatni oprez svakako ima. Vakcina protiv afričke kuge ne postoji, lečenja praktično nema. Desetkovanje ionako skromnog stočnog fonda i finansijski gubici već su dovoljni razlozi za oprez.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.