Stipendije za doktorske studije dobila 144 studenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stipendije za doktorske studije dobila 144 studenta

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević uručio je danas u Beogradu 144 ugovora o stipendiranju studenata doktorskih studija i njihovom uključivanju u naučno-istraživačke projekte Ministarstva. Oni će dobijati mesečnu stipendiju u iznosu od 46.000 dinara.

Šarčević je rekao da će država nastaviti da nagrađuje najvrednije i najposvećenije mlade ljude i naglasio da je gotov Nacrt zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, kojim se daje mogućnost da kompanije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde god imaju interes, već od osnovnih studija finansiraju obrazovanje studenata koji uče u kompanijama kroz rad.

"Država će nastaviti da nagrađuje najvrednije i najposvećenije mlade ljude, tako što će izdvajati veća sredstva i formirati nove linije finansiranja. Svako ko uči dobro, treba da dobija i pomoć i stipendiju", poručio je ministar studentima.

On je dodao da je u Srbiji dosta toga urađeno za nauku, a jedna od najvažnijih stvari jeste to što je Srbija postala punopravna članica CERN-a.

Podseća da je u poslednjem periodu uključeno još 1.157 mladih istraživača u projekte u Srbiji i da se 38 istraživača vratilo iz inostranstva.

Osnovan je, kako kaže, Fond za nauku, a Ministarstvo će kroz Zakon o nauci, koji treba da uđe u skupštinu, doneti potpuno drugačija rešenja za finansiranje nauke.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da se stipendijama uvažavaju potencijali studenata i mogućnost da daju doprinos nauci i svojoj zemlji.

"Mislim da su uslovi za nauku sada takvi da možemo da očekujemo značajne promene koje će vratiti onaj kompetitivni karakter nauke koji je izražen u svetu, a to je da ima mnogo dobrih naučnika, a ne dovoljno para. To je standardna situacija u nauci u svetu, i zbog toga mora da postoji kompetetivni duh da se do finansiranja dođe", naglasila je Popovićeva.

Ona je dodala da veruje da će mladi stipendisti kroz doktorske studije steći znanja i veštine kako da se takmiče na globalnom tržištu nauke.

Stipendiranje najboljih studenata doktorskih studija sprovodi se od 2002. godine i do ove godine stipendirano je 2.246 studenata.

Na javni poziv za stipendiranje doktorskih studija ove godine prijavilo se 199 kandidata, stipendije je dobilo 178 kandidata. U međuvremenu su neki odustali od stipendija, tako da je ugovore potpisalo 144 studenata.

Mesečne stipendije su ove godine povećane sa 40.000 na 46.000 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAGRADA ZA NAJVREDNIJE Stipendije za doktorske studije dobila 144 studenta

Izvor: Blic, 10.Jun.2019

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarrćević uručio je danas u Beogradu 144 ugovora o stipendiranju studenata doktorskih studija i njihovom uključivanju u naučno-istraživačke projekte Ministarstva. Oni će dobijati mesečnu stipendiju u iznosu od 46.000 dinara.

Nastavak na Blic...

Šarčević: Licenca se teško dobija, a lako se gubi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2019, 10:10

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da su zbog malverzacija u prijavljivanju broja zaposlenih i odeljenja u osnovnim i srednjim školama već smenjeni savetnici za ekonomska pitanja u nekoliko školskih uprava u Beogradu i Nišu, kao i direktori..."Direktore smenjujemo redovno. Mi smo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.