Stejt department objavio izveštaj o verskim slobodama u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2020, 08:24

Stejt department objavio izveštaj o verskim slobodama u Srbiji

Stejt department objavio je godišnji Izveštaj o verskim slobodama u Srbiji, u kojem se osvrće na probleme unutar jevrejske zajednice, usvajanje Zakona o Starom sajmištu, kao i na značaj vraćanja imovine Jevreja iz vremena Holokausta.

Kako se navodi u izveštaju, zvaničnici američke ambasade pozivali su tokom 2019. godine Vladu Srbije da nastavi restituciju imovine Jevreja ubijenih u Holokaustu koji nemaju naslednike, kao i da ubrza usvajanje Zakona o Starom sajmištu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Taj zakon, Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", usvojen je ove godine.

U izveštaju se, takođe, konstatuje da je Ministarstvo kulture i informisanja preuzelo odgovornost za postavljanje spomen-obeležja na mestu koncentracionog logora Staro sajmište iz Drugog svetskog rata u Beogradu.

Stejt department se u izveštaju osvrće na probleme unutar jevrejske zajednice, navodeći da Ministarstvo pravde nije reagovalo kako bi se rešio spor.

U Izveštaju se navodi i da su američki zvaničnici pozivali Ministarstvo pravde da potvrdi rezultate spornih izbora u jevrejskoj zajednici.

Dodaje se da se američki zvaničnik sastao sa patrijarhom Irinejem kako bi istakao američku podršku naporima crkve da se očuvaju kulturna dobra.

U Izveštaju se konstatuje da je Ustavom Srbije garantovana sloboda veroispovesti, uključujući pravo na promenu religije, zabranjeno je uspostavljanje državne religije, zagarantovana je jednakost za sve verske grupe i zabranjeno podsticanje na versku mržnju.

Dodaje se i da se verske grupe ne moraju registrovati radi obavljanja verske službe, ali da su neke od njih prijavile da imaju problema, jer njihova imovina nije registrovana.

Stejt department u izveštaju konstatuje da su Jehovini svedoci prijavili pretnje upućene njihovim članovima, tvrdeći da su ponekad odgovori tužilaštva i policije na te incidente bili nedosledni i neadekvatni.

Manje verske grupe, uglavnom pripadnici protestantske crkve, žalile su se da su nailazile na nepoverenje i nerazumevanje javnosti i da su često oslovljavani kao pripadnici "sekte".

Takođe, navodi se da je antisemitska literatura dostupna u pojedinim knjižarama u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.