Stejt department o stanju ljudskih prava u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Mar.2020, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stejt department o stanju ljudskih prava u Srbiji

Stejt department objavio je izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu 2019. godine, u kojem se, u delu posvećenom Srbiji, navodi da je vlada preduzela korake da procesuira zvaničnike koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava, nakon što su njihove zloupotrebe javno obelodanjene.

Stejt department istovremeno navodi da "mnogi posmatrači veruju" da su brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja i drugi primeri zloupotrebe prošli nekažnjeno i neprijavljeno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Vlada je prijavila povećanje slučajeva korupcije na niskom do srednjeg nivoa, pranja novca i slučajeve ekonomskog kriminala", navodi Stejt department, ali ocenjuje da je korupcija prisutna u mnogim oblastima i da i dalje izaziva zabrinutost.

Ističe se da je vlada nastavila da javno raspravlja o nestanku i navodnom ubistvu trojice braće Bitići.

Stejt department konstatuje da vlasti ističu da istražuju ovaj slučaj, ali da nema značajnog napretka i da nije jasno do koje mere su vlasti aktivno vodile istragu.

Ukazuje se i na to da su krivični postupci vezani za "masakr u Srebrenici", 1995. godine, nastavljeni i da su održana tri saslušanja tokom prošle godine, ali da istrage i postupci povezani za ratne zločine 1990-ih pretežno stagniraju.

U delu izveštaja koji se odnosi na torturu i druge oblike surovog, nehumanog ili degradirajućeg postupanja ili kažnjavanja, tvrdi se da je, iako Ustav Srbije zabranjuje takvu praksu, policija povremeno tukla zatvorenike i maltretirala osumnjičene, uglavnom tokom hapšenja ili zadržavanja u pritvoru, u nameri da dobije priznanje.

Navodi se da i u toj oblasti ima korupcije, mada je, kako se ocenjuje, postignut određen napredak u pozivanju na odgovornost korumpiranih policijskih službenika.

Ističe se da su tokom godine stručnjaci iz civilnog društva primetili da se kvalitet internih policijskih istraga i dalje poboljšava.

Stejt department ocenjuje i da su uslovi u srpskim zatvorima ponekad teški zbog "fizičkog zlostavljanja i prenatrpanosti" zatvora, ali da u Srbiji nema političkih zatvorenika ili pritvorenika.

U delu o poštovanja sloboda građana, uključujući slobodu izražavanja, u šta spadaju i mediji, navodi se da pretnje i napadi na novinare, nedostatak transparentnosti vlasništva medija i prevelika uloga države u medijima ugrožava te slobode.

Stejt navodi da vlada ne ograničava akademske slobode ili kulturne događaje.

Ističe se i da nema izveštaja da vlada ograničava ili remeti pristup internetu, niti da nadgleda privatne komunikacije preko interneta bez pravne dozvole ili da vrši cenzuru sadržaja na internetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.