Štedimo struju: Kako prilagoditi sisteme za grejanje (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2022, 11:40

Štedimo struju: Kako prilagoditi sisteme za grejanje (AUDIO)

Ne preterano skupim intervencijama u sistemima za grejanje ili grejnim telima, moguće je uštedeti i više od 20 odsto energije. O tome govori profesor sa Mašinskog fakulteta u Beogradu Miloš Banjac.

Osnovna funkcija sistema za grejanje je da prostor u kojem boravimo zagreje na temperaturu pri kojoj se osećamo udobno. U slučaju grejanja prostora u kom se sedi i boravi duže temperatura treba da bude između 20 i 21 stepen Celzijusa, a u prostoru u kom spavamo 18 stepeni. U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučaju da duže ne boravimo u prostorijama, poput odlaska na godišnji odmor u zimskom periodu, temperatura bi trebalo da bude 10 stepeni, kaže Banjac.

Temperatura unutrašnjeg vazduha, temperatura spoljašnjeg vazduha i drugi meteorološki uslovi neprestano se menjaju i samim tim se menjaju i potrebe za količinom toplote koju sistem grejanja treba da nadoknadi da bi održao željenu temperaturu vazduha u prostoru koji se greje. Da bi se uskladile potrebe za nadoknadom toplote i količinom toplote koji sistem grejanja isporučuje, neophodno je uvesti regulaciju rada samog sistema, jer sa svakim stepenom pregrevanja prostora, tačnije povećanjem temperature vazduha u prostoriji za 1 stepen Celzijusa, nepotrebno troši dodatnih 7 posto energije za grejanje, objašnjava Banjac.

Detaljnije u audio prilogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.