Starović: Pismo kongresmena govori o podizanju kapaciteta Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2022, 16:57

Starović: Pismo kongresmena govori o podizanju kapaciteta Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović, izjavio je danas da pismo 16 kongresmena upućeno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, u kom apeluju da se intenzivira saradnja sa Srbijom, govori o kapacitetima koje smo uspeli da podignemo, a sve u skladu sa spoljnom politikom koju je osmislio predsednik Aleksandar Vučić.

Starović je, gostujući na televiziji "Pink", rekao da je to velika zasluga našeg ambasadora u SAD Marka Đurića, koji je za svega godinu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i po na toj odgovornoj funkciji uspeo da faktički udvostruči broj članova Srpskog kokusa u američkom Kongresu, a da je pismo jedan od opipljivih rezultata i da je sve to na liniji spoljne politike koju je osmislio predsednik Vučić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Setimo se jesenas koliko se buke diglo oko toga što smo imali jedno antisrpsko intonirano pismo koje je potpisalo sedam članova američkog Kongresa, angažovanih od strane određenih proalbanskih lobista. Mi sad imamo čak 16 članova američkog Kongresa, pismo koje je dvopartijsko, a svako ko zna kako funkcioniše politički sistem u Americi, zna koliko je važan dvopartijski pristup", naveo je Starović.

Povodom nedavne posete specijalnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, Starović je rekao da ne gaji velika očekivanja od rezultata njihove turneje.

"Ne sumnjam u namere i Eskobara i Lajčaka da nekako dođe do odblokiranja procesa dijaloga. Međutim, ono što je sada suštinski problem jeste u njihovim kapacitetima, odnosno mehanizmima koje žele da aktiviraju, a koji im svakako stoje na raspolaganju. U ovakvim okolnostima, kada imamo jedno veoma jasno i decidno odbijanje suštinskog napretka u procesu dijaloga od strane privremenih institucija samouprave u Prištini i Aljbina Kurtija neophodno je aktivirati nekakve ozbiljnije mehanizme pritiska", smatra Starović.

On je, međutim, naveo da, nažalost, ne vidi još uvek dovoljno dobre volje da se nekakve ozbiljnije mere prema prištinskoj administraciji sprovedu, što ne znači da toga možda neće biti i naglasio da je na nama da nastavimo da projektujemo imidž jedne ozbiljne i kredibilne, odgovorne i predvidive pregovaračke strane.

Kako je ocenio, u Prištini je garnitura koja je najmanje naklonjena dijalogu i da postoje najmanje mogućnosti da zaista dođe do suštinskog napretka, dokle god oni sede na tim pozicijama u privremenim institucijama samouprave.

"Čini mi se da nam je horizont ambicija, svima koji su uključeni u proces dijaloga, u 2022. prilično uzak. U takvim okolnostima, kada su male perspektive i šanse za suštinski napredak u dijalogu, jako je važno da očuvamo mir i stabilnost i da sve poruke koje budu išle iz pravca međunarodne zajednice i njenog zapadnog dela prema Prištini idu u pravcu toga da se oni obeshrabre u smislu pokušaja nekakvih novih jednostranih poteza i nove eskalacije na terenu ", rekao je Starović.

Na pitanje o sporazumu Tirane i Prištine o zajedničkoj administrativno-teritorijalnoj celini, Starović je rekao da je projekat stvaranja "velike Albanije" ugaoni kaman ideologije albanskog nacionalizma i da je ta ideja prisutna gotovo vek i po.

"To se negde u suštini ni ne krije. Kada pogledate i program Samoopredeljenja koje predvodi privremene institucije samouprave u Prištini, to jeste deo onoga što predstavlja njihove težnje", kazao je Starović.

Državni sekretar je naveo da ne veruje u to da stvaranje "velike Albanije" ima punu podršku Zapada, jer ni oni to ne žele, ali da dopuštaju da se ti koraci odvijaju.

"Ukoliko bi jednog dana, ne daj bože, tzv. Kosovo steklo puni međunarodno pravni kapacitet i postalo članica UN, a to naravno nećemo dozvoliti, ne postoji nijedan mehanizam koji bi mogao da spreči to tzv. ujedinjenje, odnosno formiranje velike Albanije. Niko ne može da nam proda tu priču da je nekakvo nezavisno Kosovo manje loše rešenje ili nekakva mera kompromisa u odnosu na tu tzv. veliku Albaniju. Prozreli smo tu igru i nećemo dozvoliti da nas u nju uvuku", naveo je Starović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.