Staračkom domu u Somboru potrebna obnova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2018, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Staračkom domu u Somboru potrebna obnova

Kada je sagrađen 1984 godine Geronotološki centar u Somboru bio je objekat visoke B kategorije i imao je kapacitet 310 korisnika. Danas јe kapacitet 267 osoba i podeljen je u dve celine u ovom apartmanskog tipa žive 92 penzionerа. Aleksandar Ćirić je imao poseban razlog zbog kojeg je došao u ovaj dom.

Kaže da se za dom odlučio zbog toga što je zamislio takav život:

"Da ništa ne radim, da idem kud hoću i da dođem kad hoću. To je bila poenta. A kuću sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << imao tu malo dalje".

Velinka Ćurić u domu je 8, a Ana Kuruc 18 godina. Obe su pronašle smisao život a u ovoj ustanovi.

Kuruc je objasnila čime se bavi: "Šijem, pravim lutke, poklonim u zabavište, šijem mojim unukama, imam sedam praunuka i njima prtavim i pravim ko traži".

"Svi imamo ovako jedan komforan smeštaj. Telefon kakav ko želi da ima. Imamo svoj mir, doktora, idemo redovno kod specijaliste, odvezu nas i vrate.To je za mene ipak neka prednost da ne moram da razmišljam rekla je Velinka .

Zoran Drča, direktor Gerontološkog centra u Somboru kaže da postoji stručni tim na čelu sa socijalnom radnicom, psihologom, radnim terapeutom, medicinskim osobljem. Cenu smeštaja određuje Ministarstvo, a cena zavisi od kategorije soba.

"One se kreću u rasponu od 34 do 54 hiljade dinara u zavisnosti od kategorije i kavadrature smeštaja, da li je korisnik sam ili u apartmanu, i od zdravstvenog stanja i stepena podrške", kaže Drča i dodaje da su u drugom delu sobe višekrevetne i da su tamo smeštena  lica kojima treba stalna medecinska nega.

Godine nebrige ostavile su traga, ali rukovodstvo je već počelo sanaciju oštećenih delova zgrade.

U planu su i obimniji zahvati koji ovom mestu treba da vrate stari sjaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.