Stara kuća u dvorištu vrtića ugrožava decu

Izvor: Blic, 23.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stara kuća u dvorištu vrtića ugrožava decu

SUBOTICA - Roditelji mališana koji pohađaju subotički vrtić „Kolibri" pri Predškolskoj ustanovi „Naša radost" uputili su zahtev gradskoj vlasti i nadležnim službama da hitno saniraju objekat koji je u vlasništvu grada a koji se naslanja na objekat vrtića. Ta oronula zgrada predstavlja opasnost za bezbednost dece jer zauzima i deo dvorišta koje koristi vrtić, a s nje otpadaju crepovi i delovi zidova, pa i roditelji i vaspitači već godinama strepe. Sa dolaskom toplijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vremena svi su u strahu od mogućih posledica jer mališani dosta vremena provode u dvorištu.

Kada su pokušali da podnesu prijavu građevinskoj inspekciji saznali su da je „prijava već podneta i da je rešenje o zabrani korišćenja kuće i hitnom pristupu radova na izgradnji zaštitne ograde izdato još u septembru 2005. godine".

- Zbog toga smo 10. marta uputili zahtev gradu i nadležnim službama radi pronalaženja razloga nepostupanja po izdatom rešenju. Objekat je izgrađen 1934. godine, nije održavan, vlažan je i pojedini delovi kuće otpadaju, a pošto se deca igraju u dvorištu postoji opasnost od tragičnih posledica, što je nedopustivo. Umesto da grad pruži kvalitetne uslove za boravak u vrtićima, za šta uredno plaćamo mesečne troškove, deca nam se igraju na dotrajalom igralištu, a vaspitači strepe dok su u dvorištu - kaže Milan Bukarica u ime svih roditelja.

Potpisnici zahteva da se hitno reši problem kuće koja ugrožava bezbednost mališana kažu da im „do sada niko nije uputio odgovor na njihova pitanja i molbu da je krajnje vreme da se u dvorištu vrtića ‚Kolibri' osigura bezbedna igra dece".

- Vaspitači su nam rekli da je proteklih dana više komisija izlazilo i snimalo stanje urušene kuće. Od kada smo podneli zahtev dobila sam samo poziv da dostavim adresu kako bi me pismeno obavestili o toku zahteva, ali do danas nema odgovora. Raduje nas ukoliko će biti doneto rešenje o rušenju, ali ako je praksa da se ono sprovodi četiri godine, onda nema svrhe - kaže Bernadeta Horvat, roditelj.

Mališani u vrtiću „Kolibri"

Dujo Runje, koordinator pedagoško psihološke službe P. U. „Naša radost", kaže da se ustanova i ranije obraćala gradskoj vlasti sa molbom za rešavanje pitanja kuće koja se naslanja na objekat vrtića.

- Dobro je što su se roditelji angažovali jer smo čuli da je u toku rešavanje tog pitanja. Nezvanično smo saznali da su obezbeđena sredstva i da će uskoro biti nađeno rešenje - kaže Dujo Runje.

Očekuju rušenje kuće

Zoran Ćopić, šef Službe za građevinarstvo, u izjavi za „Blic" kaže da je „održao sastanak sa kolegama iz imovinske pravne službe".

- Svi papiri su podneti i u ponedeljak 23. marta biće izdato rešenje o rušenju kuće. Ko i kada će sprovesti rušenje objekta za sada još uvek ne znamo - kaže Ćopić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.