Stanove prodate pre deset godina založio kao svoje, na potezu sudski izvršitelj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2018, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanove prodate pre deset godina založio kao svoje, na potezu sudski izvršitelj

Sedam novosadskih porodica iz zgrade u ulici Branka Bajića 56 moglo bi da ostane bez krova nad glavom. Svi oni imaju isti problem. Iako su stanove davno kupili i do poslednjeg dinara isplatili, nisu ih katastarski preneli na svoje ime. To je iskoristio investitor i stavio ih pod hipoteku.

Među porodicama koje žive u neizvesnosti je i porodica Erdeljan.

"Eto, desilo se to da smo mi pre jedno 15 dana saznali, tako što su se pojavili potencijalni kupci na vrata stana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je investitor stavljao stanove koji nisu katastarski izvršen prenos vlasništva pod hipoteku... koje već zna da je prodao" kaže Biljana Erdeljan, vlasnica stana.

Da li će porodica Erdeljan iz Novog Sada na kraju ostati bez stana koji su kupili pre 10 godina, odlučiće sud. Na današnjoj licitaciji doneto je rešenje o odlaganju prodaje njihove nekretnine.

Prigovor koji su podneli se razmatra, nakon čega sledi odluka izvršitelja, na koju imaju pravo žalbe.

"Šta će se dalje dešavati stvarno ne bih da prejudiciram stvari, ali pravilo je da kad se kupi stan da se uknjiži, baš da ne bi došlo do ovakvih situacija. U katastru piše da je neko drugo lice vlasnik, a ne ovo koje je kupilo stan. Postoji svakako mogućnost i da ostanu bez stana", kaže Živa Milinov, izvršitelj.

Najjači pravni argument da porodica Erdeljan ipak sačuva svoj stan jeste overen kupoprodajni ugovor, kaže njihov advokat Dušan Pjevač.

"To je prema relevantnim odredbama zakona o izvršenju i obezbeđenju direktan osnov da javni izvršitelj proglasi nedozvoljenim izvršenje", smatra Dušan Pjevač, advokat porodice Erdeljan.

Za 30. oktobar zakazana je licitacija još jednog stana iz ove zgrade, a da li ista sudbina čeka i vlasnike ostalih 5 stanova koje je investitor, pod istim okolnostima, takođe stavio pod hipoteku, još se ne zna.

Za sada nije raspisana njihova javna prodaja, kaže izvršitelj Milinov, a vlasnici koji su to, takođe slučajno saznali, traže pravne lekove da zaustave prodaju.

Investitor zgrade u Branka Bajića 56 nije želeo pred našu kameru, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da će u narednih pet do 10 dana biti skinuta hipoteka sa svih 7 stanova u ovoj zgradi. Sa druge strane stanari kažu da to nije prvi put da tako nešto obećava.

"On je čak jednom prilikom i došao kod nas u stan, gde se on kune u svoju decu, u sve živo, on je meni ček i maltene i plakao da će on to da reši i to danas, sutra, ali on po tom pitanju ništa nije preduzeo", kaže Biljana Erdeljan.

Biljana i njen suprug kažu da iz stana koji su pošteno kupili neće izaći. Zameraju sebi što ga nisu uknjižili, a taj posao, kako kažu, uradiće čim sa njihove nekretnine bude skinuta hipoteka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.