Izvor: Magyar Szó, 06.Mar.2012, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovčić: Ne priznajemo princip kolektivne krivice

Vojislav Stanovčić, predsednik srpskog dela Mešovite srpsko-mađarske akademske komisije koja se bavi istraživanjem zločina počinjenih između 1941. i 1948. godine rekao je da ta komisija ne priznaje princip kolektivne krivice, koja tereti sve članove jedne zajednice, žene, čak i decu. Prema njegovim rečima, mnogo je teže utvrditi ko je počinio zločine nego ko su bile žrtve. – Priznajemo isključivo individualnu odgovornost, to šta je određena osoba tačno uradila. Bilo je onih koji su počinili zločin i bilo je onih koji su bili nemi svedoci događaja. Bilo je veoma malo onih koji su pokušali da spreče zločine, jer bi platili životom – rekao je akademik Stanovčić za „Mađar so“. On je, međutim, dodao da je zadatak komisije da nakon bezmalo 70 godina istraži ne ko su bili zločinci, nego da istraži ko su bile žrtve i da ih pobroji.

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Stanovčić: Komisija da pobroji žrtve

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2012, 12:26

SUBOTICA -..Predsednik srpskog dela Mešovite srpsko-mađarske akademske komisije koja se bavi istraživanjem zločina počinjenih između 1941. i 1948. godine Vojislav Stanovčić rekao je da ta komisija ne priznaje princip kolektivne krivice, koja tereti sve članove jedne zajednice, žene, čak i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.