Šta kažu podaci iz godišnjeg Izveštaja o stanju kvalitetu vazduha? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2022, 13:57

Šta kažu podaci iz godišnjeg Izveštaja o stanju kvalitetu vazduha? (AUDIO)

Svake godine s prvim zahlađenjem kreću i problemi sa zagađenjem vazduha. Tako je bilo i ove godine. Beograd, a i neki drugi gradovi u Srbiji, prema podacima pojedinih sajtova, bili su među najzagađenijima u svetu. Da se zagađenje ne smanjuje pokazuju i podaci u Izveštaju o stanju kvaliteta vazduha za prošlu godinu, koji je pre nekoliko dana objavila Agencija za zaštitu životne sredine, koja vodi nacionalni registar zagađenja.

U Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vazduha, koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine, na osnovu rezultata merenja zagađujućih materija dobijenih monitoringom u državnim i lokalnim mrežama, problem sa kvalitetom vazduha imaju skoro sve veće urbane celine u Srbiji. Način života, povećanje broja stanovnika, industrija i drugi faktori utiču na to da imamo zagađenje vazduha i rezultati izveštaja su očekivani, smatra pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Dragan Đurica:

U Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, kao i u još 16 gradova i opština u Srbiji, prošle godine vazduh je bio treće kategorije, odnosno prekomerno zagađen. Prema podacima iz izveštaja, uzrok zagađenja vazduha, zbog kojeg je Beograd prošle godine često svrstavan među najzagađenije u svetu, je prekoračenje graničnih vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM 2,5, kao i azot-dioksida (NO2). Na zagađenje vazduha u Nišu, Užicu, Smederevu, Kosjeriću, Valjevu, Novom Pazaru, Pančevu i Subotici uticale su koncentracije suspendovanih čestica obe kategorije, dok je vazduh u Boru bio zagađen zbog prekoračenja graničnih vrednosti sumpor-dioksida (SO2). Razlog zagađenja vazduha u Kragujevcu, Kraljevu, Loznici, Čačku, Zaječaru, Paraćinu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu i Novom Sadu su čestice PM10. Zapravo, radi se o česticama prašine, objašnjava Đurica:

Prema rečima Dragana Đurice, Zrenjanin je, nažalost, u prošloj godini svrstan u III kategoriju i to se moglo pretpostaviti da će se desiti zbog povećanja industrije i broja stanovnika. S druge strane, Sombor je decenijama pa i danas jedan od najzelenijih gradova u Srbiji i građani su ekološki svesni, sve više koriste bicikl itd. Zagađenje koje se navodi u izveštaju je zagađenje koje je uzrokovano promenom klime i to je primer da zagađenje nije uvek izazvano delovanjem čoveka nego ima i nekih drugih uticaja:

Zagađenje vazduha u ovom trenutku predstavlja jedan od najvažnijih ekoloških rizika po zdravlje. U Srbiji godišnje više od 6 hiljada ljudi prerano umre zbog zagađenog vazduha. Zato je sve veća zainteresovanost javnosti za kvalitet vazduha. Zbog zagađenja vazduha početkom novembra u Beogradu je održan protest s porukom da se pod hitno preduzmu mere za čistiji vazduh. Protesti se najavljuju i u decembru. Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je ocenila da je u prethodne dve godine "urađeno najviše" kako bi vazduh u Srbiji bio čistiji. Ona je ocenila da problem aerozagađenja postoji "više od 50 godina" kao i da je "nedogovorno što pojedinci tvrde da po tom pitanju ništa nije urađeno". Ministarka je najavila da će smanjenje aerozagađenja, uz izgradnju nedostajuće zelene infrastrukture, ostati jedan od prioriteta tog resora. Dodala je da će unapređenju kvaliteta vazduha doprineti i akcija pošumljavanja u 30 gradova i opština Srbije, u kojoj će biti zasađeno više od 50.000 sadnica. Dragan Đurica smatra da i svako od nas može dati doprinos za bolji i čistiji vazduh. Od nas kreće sve dodaje on:

U borbi protiv zagađenja vazduha ključne mere ipak moraju doći sa nacionalnog nivoa. Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku EU, prošle godine je izradilo Nacionalni program zaštite vazduha u Srbiji s akcionim planom od 2022. do 2030. godine ali se postavlja pitanje zašto on još nije usvojen. Reč je o dokumentu koji prvi put na sveobuhvatan način mapira uticaj aerozagađenja. Osim toga, daje se pregled različitih scenarija koji bi mogli da dovedu do smanjenja aerozagađenja i na koji način bi svaki od njih ublažio negativne posledice lošeg kvaliteta vazduha na zdravlje ljudi. U borbi za čistiji vazduh Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine najavljuje da će od naredne godine povećati broj mernih mesta, a na mernim mestima kojima sada upravlja biće postavljeni automatski merači za PM čestice ili takozvani merači prašine koji će, u realnom vremenu, pokazati kada su kritični periodi i dani sa prekoračenjem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.