Srpsko-ruski humanitarni centar u pripravnosti zbog padavina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpsko-ruski humanitarni centar u pripravnosti zbog padavina

Srpsko-ruski humanitarni centar (SRHC) saopštio je danas da shodno svojoj humanitarnoj misiji i operativnim sposobnostima u svim vanrednim situacijama, kontinuirano prati novonastalo stanje izazvano učestalim padavinama i preduzima sve potrebne mere povišene pripravnosti.

U saopštenju se navodi da će SRHC, shodno međudržavnom sporazumu između Srbije i Ruske Federacije i u narednom periodu reagovati u vanrednim situacijama, ne samo u Srbiji, već i u drugim državama balkanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << regiona.

Zahvaljujući pokazateljima koje taj centar dobija sa satelita iz Nacionalnog centra za upravljanje u kriznim situacijama, navode da raspolažu preciznim podacima o situaciji u regionu, kada je reč o trenutnim padavinama, ali i procenama moguće ugroženosti stanovništva i naselja.

SRHC u Nišu, ima i sopstveni Centar za upravljanje u kriznim situacijama (CUKS), koji je namenjen za prijem i prenos informacija o prognoziranju, modeliranju i proračunu vanrednih situacijama, monitoringu...

Ističu da su u stalnoj vezi sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije i Ministarstvom za vanredne situacije Rusije.

Međutim, SRHC ukazuje da može reagovati samo na izričit poziv ugroženih strana, odnosno vlada zainteresovanih država.

Ovo se odnosi i za slučajeve poplava, kakve su sada registrovane u nekim područjima BiH.

U takvim slučajevima SRHC može momentalno reagovati, dostaviti operativne snage, materijalno-tehničke uslove, koordinirati neophodnu pomoć i dodatnu podršku iz Rusije.

SRHC i operativne snage Ministarstva za vanredne situacije RF u proteklih 10 godina, u više navrata potvrdile su svoju profesionalnost, efikasnost i opremeljenost, ne samo u Srbiji, već i na Balkanu.

Među rezultatima rada ubrajaju se stotine spašenih života, suzbijanje i otklanjanje posledica poplava i požara, pružanje i dostavljanje humanitarne pomoći i sredstava ugroženom stanovništvu u Srbiji, BiH, Albaniji, Sloveniji, kao i stručna i profesionalna obuka specijalista sa Balkanskog regiona, ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oglasio se Ruski centar u Nišu: Pratimo sve, ali u pomoć stižemo samo na poziv

Izvor: B92, 15.Maj.2019

Niš -- Srpsko-ruski humanitarni centar naveo da prati novonastalo stanje izazvano učestalim padavinama i preduzima sve potrebne mere povišene pripravnosti...U saopštenju se navodi da će SRHC, shodno međudržavnom sporazumu između Srbije i Ruske Federacije i u narednom periodu reagovati u vanrednim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.