Srpski državljni uhapšeni u Španiji zbog prodaje doping sredstava, pronađen i dugačak spisak sportista koji su ih koristili (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2020, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski državljni uhapšeni u Španiji zbog prodaje doping sredstava, pronađen i dugačak spisak sportista koji su ih koristili (VIDEO)

Španska policija zaplenila je u Kadizu ogroman broj doping sredstava za sportiste, a iza prodaje EPO injekcija stoji grupa Srba. Nakon njihovog hapšenja spisak kupaca doping sredstava od ove grupe prosleđen je Međunarodnoj antidoping agenciji.

Kako saznaju španski mediji, operacija praćenja Srba koji su prodavali doping sredstva počela je još prošlog proleća, ali je tek sada akcija objavljena u medijima, jer je cilj bio da se preseku svi kanali kojima su prodavane. Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reč je o legalnoj EPO sa jedne klinike u Kadizu gde je služila za dijalizu, da bi zatim bila slata "crnim kanalima". Pošiljke sa dopingom su iz Barselone slate po celoj Evropi sa lažnom dokumentacijom.

Kako prenose španski mediji, bile su jako tražene jer su se u papirima vodile kao legalne.

U operaciji je konfiskovano više od 850 injekcija, što je najveća zaplena ove vrste u Španiji. Šest osoba je privedeno i ispitano u Barseloni i Kadizu,i oni se terete za delikte protiv javnog zdravlja, pripadanja kriminalnoj grupi, izbegavanju poreza, falsifikovanju dokumenata...

Policija je otkrila celu kriminalnu organizaciju koja se ovime bavila. Kako kažu, radili su tako što su preko internera nudili doping proizvode, a u komunikaciji su koristili šifrovane poruke. Kupci su bili sportisti iz različitih sportova.

Kako je funkcionisala nabavka dopinga?

Kada bi klijenti odabrali željene supstance, oni bi putem firmi slali novac na internacionalne račune ili putem kriptovaluta kako bi sve ostalo anonimno. Roba bi im stizala u specijalnim termičkim kutijama.

Čitavu mrežu, kako navode španski mediji, vodila je grupa Srba iz Barselone.

Oni su doping sredstva dobijali od jednog zaposlenog na klinici za dijalizu u Kadizu. Taj saradnik je falsifikovao dokumenta, i EPO prenosio u jednu prodavnicu u Kadizu odakle je slat kupcima po celoj Evropi.Prema podacima nadležnih organa, ova nezakonita aktivnost se odvijala najmanje u poslednjih deset godina.

Najmanje sedam web stranica na kojima su bile nuđeni hormoni i steroidi odmah su zatvorene. Policija je blokirala na različitim računima okom 800.000 evra, a u stanovima uhapšenih Srba pronađeno je i 70.000 evra.

Među korisnicima ove grupe Srba bilo je i profesionalnih i amaterskih sportista. Spisak kupaca doping sredstava od ove grupe prosleđen je Međunarodnoj antidoping agenciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.