Srpska kulturna društva Prosvjeta iz Rijeke i Zagreba u Arhivu Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2022, 18:13

Srpska kulturna društva "Prosvjeta" iz Rijeke i Zagreba u Arhivu Vojvodine

Rad na očuvanju kulture, tradicije i nacionalnog identiteta u Arhivu Vojvodine predstavila su srpska kulturna društva "Prosvjeta" iz Rijeke i Zagreba, Srpsko narodno vijeće, kao i Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije. Saradnja sa maticom Srbijom im je, kako su naveli, od izuzetnog zanačaja, zbog pomoći koja im je neophodna, a prvi sa kojima će ostvariti bližu saradnju je Arhiv Vojvodine.

Pomoć Srbije postoji, ona je redovna, mogla bi biti veća, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali najpre bi trebalo raditi na uspostavljanju mreže kontakata sa relevantnim institucijama, jer Srbija nije samo srpska država, Srbija je i društvo koje bi nam moglo pomoći u rešavanju naših problema, kažu rukovodioci Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Zagreba.

"Neki pokušaji koji su najsloženiji i koji nam najviše muke zadaju oko obrazovanja naše dece, cilj nam je da se zna ovde više o tome jer je i svaka vrsta pomoći tom obliku rada potrebna, zatim politički rad naših institucija, borba za ostatke ostataka naše imovine koju smo imali u Hrvatskoj", kaže Čedomir Višnjić, urednik SKD "Prosvjeta" iz Zagreba.

"Namera nam je povezati se sa Maticom i sa Akademijom i sa Narodnim muzejom Srbije i sa svim ovim ključnim kulturnim ustanovama. Dakle, da pored političkog aspekta imamo stalne veze i da to prezentiramo u Hrvatskoj. Cilj nam je isto tako te institucije predstaviti ne samo srpskoj zajednici u Hrvatskoj nego celokupnoj javnosti u Hrvatskoj", objašnjava Zoran Stanković, član glavnog odbora SKD "Prosvjeta" iz Zagreba.

Direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović je naglasio da će Arhiv u svakom smislu nastojati da pomogne rad srpskih organizacija u Hrvatskoj i zahvalio im se za, kako je istakao, nesebičan rad i trud u očuvanju srpskog nacionalnog identiteta u Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.