Srpska čitaonica u Irigu obeležila Krsnu slavu i jubilej

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 17:58

Srpska čitaonica u Irigu obeležila Krsnu slavu i jubilej

Srpska čitaonica u Irigu obeležila je svoju Krsnu slavu Svetog Trifuna i svoj jubilej 180 godina svog rada i postojanja. Sastavni deo programa bilo je i proglašenje počasnog člana Čitaonice kao u tradicionalno dodeljivanje nagrade "Luča".

Srpska čitaonica u Irigu obeležila je na dan Svetog Trufuna, jer je upravo davne 1842. godine 14. februara Čitaonica počela sa radom.

Od svog osnivanja čitaonica je nosilac kulturnih zbivanja, a u njoj su se našla prva dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dositeja Obradovića i zbirke prvih srpskih kulturnih časopisa.

U svojim fondovima Čitaonica ima preko 40.000 knjiga i 100 umetničkih dela, a ovo je ujedno je najstarija čitaonica u Srbiji.

Obeležavanje ovog jubileja istog je dana kada Opština Irig proslavlja svoju Krsnu slavu.

Priznanje za počasnog člana Čitaonice ove godine dodeljeno je 15. put i pripalo je prof. dr Jovanu Vasiljeviću, a Čitaonicu je Srpska pravoslavna crkva nagradila vrednim delima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.