Sremci odlučili da štede

Izvor: Blic, 10.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremci odlučili da štede

SREMSKA MITROVICA - Restriktivni budžet Sremske Mitrovice za 2009. godinu sa projektovanih 1,7 milijardi dinara izazvao je brojne reakcije i polemike, a najviše kritika stiglo je od predstavnika lokalne opozicije. I dok gradonačelnik najavljuje stroge mere štednje i otpuštanja zaposlenih u gradskim upravama, najviše kritika od strane opozicije stiže zbog postojanja njegovih pet pomoćnika, koji će grad godišnje koštati preko sedam miliona.

- Budžet za 2009. godinu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << strogo kontrolisan i samo za 15 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Prioritet će imati već započeti projekti poput izgradnje regionalnog puta R-103 i kanalizacije u Laćarku i Mačvanskoj Mitrovici. Još je neizvesno koliko će sredstava u kapitalne projekte biti uloženo iz Ministarstva za NIP i Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, ali će grad naredne godine uložiti oko 60 miliona dinara u nastavak izgradnje puta R-103, kaže Duško Šarošković, načelnik za budžet i finansije.

Novim budžetom, kako navodi Šarošković, skoro sve gradske uprave dobiće manje sredstava izuzev Uprave za predškolsko obrazovanje i socijalnu zaštitu, za koju je umesto prošlogodišnjih 4,5 miliona dinara sada predviđeno 5,5 miliona, dok je za projekte u oblasti sporta umesto dosadašnjih 13 planirano 15 miliona. Grad će prvi put finansirati pomoć u kući za stare i bolesne sugrađane, kao i prevoz omladine ometene u razvoju za vreme trajanja osposobljavanja za rad. Nova socijalna usluga je i početak rada Dnevnog centra za decu i mlade sa poremećajem u ponašanju i sukobu sa zakonom.

- Za Mitrovčane će 2009. godina biti izuzetno teška i svi zaposleni u gradskim upravama deliće sudbinu naših sugrađana. U toku je projekat racionalizacije u saradnji sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu i državnu upravu, kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih. Uz stimulativnu otpremninu u visini trećine zarade sledeće godine u penziju će otići 18 zaposlenih, a još desetak je u planu. Novim pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji opštinskih organa uvode se restriktivne mere štednje za sve zaposlene. Smanjićemo zarade, troškove reprezentacije, telefonske račune, kao i vožnju službenim vozilima - obećava Branislav Nedimović, gradonačelnik Sremske Mitrovice. On napominje da će se svima koji prekorače dozvoljene troškove, ta suma odbijati od plate.

Opozicija: Priče o štednji demagogija

Smanjenje budžeta, kao i izjave gradskih čelnika o štednji, lokalna opozicija naziva ‚'demagogijom i populizmom vladajuće koalicije(DS-DSS), koja vređa inteligenciju Mitrovčana.''

- Sve te priče o smanjivanju zaposlenih u opštini su prazne, a zna se da je gradonačelnik zaposlio pet pomoćnika. O kakvoj se štednji tu govori kada je za plaćanje usluga medija i afirmisanje Opštine predviđeno čak 13 miliona dinara, a za socijalu samo 5,5 miliona. Samo 150 siromašnih koristi usluge Narodne kuhinje, jer u Crvenom krstu tvrde da za više nema para, a ‚'Garavi sokak'' je plaćen 8.500 evra za dva sata pevanja, kaže Aleksandar Gavrilović, menadžer OO LDP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.