Srednjoškolci iz Italije na razmeni u Vrbasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2017, 01:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srednjoškolci iz Italije na razmeni u Vrbasu

Program "Interkultura" daje priliku učenicima da provedu školsku godinu ili kraći period u nekoj stranoj zemlji, boraveći u porodici, pohađajući školu i učestvujući u životu lokalne zajednice. Učenje jezika, život u drugačijem kulturnom okruženju, nova prijateljstva i razvoj ličnosti su suština programa međunarodne razmene učenika.

Devetnaest srednjoškolaca iz italijanskog Kaljarija, boravi u Vrbasu u okviru programa razmene učenika „Interkultura". Proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dana su upoznavali Vrbas i druge veće gradove Vojvodine, razmenjivali iskustva i upoznavali kulturološke sličnosti i razlike Kaljarija i Vrbasa.

Mladi Italijani su smešteni po kućama učenika gimnazije „Žarko Zrenjanin". Iako su u Vrbasu tek nedelju dana, oni imaju samo reči hvale za srdačnost i gostoljubivost dvojih domaćina. Za Vrbašane, ovo je prvi put da mogu da ugoste svoje vršnjake iz inostranstva, pa ni oni ne kriju oduševljenje što su se uključili u program razmene učenika.

Vrbaska gimnazija trenutno je domaćin za 23 učenika na razmeni. Pored gostiju iz Kaljarija, ugostili su učenike iz Brazila, Tajlanda i Turske koji su već godinu dana na mini-razmeni u gradovima Srbije.

Koordinatorka „Interkulture" u Vrbasu, Snežana Škrbić je otpočela program „Interkulture" u Vrbasu ugošćavanjem učenice iz Turske Lutfije Ajlin Ozonur koja će u vrbaškoj gimnaziji provesti celu školsku godinu. Profesorica istorije Škrbić ističe da upoznavanjem drugih kultura đaci iz Srbije postaju građani sveta.

- Život mladih je sličan bilo da su na Sardiniji, u Srbiji ili nekom drugom delu Evrope. Oni slušaju istu muziku, gledaju iste filmove i serije, pa se čak i grupišu prema tome – istakla je profesorica Škrbić.

Prema programu razmene, devetnaest gimnazijalaca iz Vrbasa uzvratiće posetu svojim vršnjacima i tokom maja će dve nedelje boraviti u Kaljariju.

Opština Vrbas je ovaj projekat podržala kroz obezbeđivanje smeštaja vodičima, organizovanje izleta po većim vojvođanskim gradovima, ali i besplatnim dvomesečnim časovima italijanskog jezika koji će vrbaškim đacima biti od velike pomoći kada za nekoliko meseci budu otputovali u Italiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.