Srbija najveći izvoznik oružja u  Jugoistočnoj Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2014, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija najveći izvoznik oružja u Jugoistočnoj Evropi

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas da namenska industrija ostvaruje suficit u spoljnotrgovnskoj razmeni sa inostranstom, a Srbija je najveći izvoznik naoružanja i vojne opreme u regionu Jugoistočne Evrope.

"Od prihoda ostvarenih izvozom moguće je sprovesti modernizaciju vojnih snaga Srbije i ulagati u revitalizaciju postojećih kapaciteta namenske industrije i konačno usmeriti veća sredstva u istraživanje i razvoj NVO“, rekao je Gašić u parlamentu, obrazlažući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

On je naveo da je broj izdatih dozvola za izvoz i uvoz kontrolisane robe u ministarstvu nadležnom za poslove spoljne trgovine konstantno rastao, kao i njihove vrednosti.

Nabrajajući taksativno broj izdatih dozvola za izvoz, Gašić je rekao da je u 2006. izdato 300 dozvola, u vrednosti od oko 346 miliona dolara, u 2007. izdate su 372 dozvole u vrednosti od oko 300 miliona dolara, u 2008. izdate su 343 dozvole u vrednosti od oko 581 miliona dolara, a u 2009. izdato je 360 dozvola u vrednosti od oko 467 miliona dolara.

U 2010. godini izdato je 348 dozvola u vrednosti od oko 757 miliona dolara, u 2011. izdato je 324 dozvola ukupne vrednosti oko 369 miliona dolara, u 2012. izdato je 366 dozvola u ukupnoj vrednosti od oko 460 miliona dolara, a prošle godine 444 dozvole u vrednosti od oko 775 miliona dolara.

Ove godine, zaključno sa 30. junom izdato je 190 dozvola, rekao je Gašić.

On je dodao da, kada je reč o uvozu, u 2006. godini izdato je 100 dozvola u vrednosti od oko 12 miliona dolara, u 2007. godini 135 dozvola u vrednosti od oko 57 miliona dolara, u 2008. godini 176 dozvola vrednosti od oko 129 miliona dolara, dok su 2009. godine izdate 182 dozvole u vrednosti od oko 111 miliona dolara.

U 2010. godini izdate su 152 dozvole u vrednosti od oko 79 miliona dolara, u 2011. godini 148 dozvola u vrednosti od oko 55 miliona dolara, u 2012. godini 134 dozvole ukupne vrednosti 30,19 miliona dolara, a prošle godine 193 dozvole ukupne vrednosti od oko 54 miliona dolara.

U 2014. zaključno sa 30. junom izdate su 103 dozvole.

Ministar je istakao da, ukoliko bi se uporedili podaci o izvozu i uvozu, vidi se da je, na primer u 2013. godini izvoz naoružanja i vojne opreme bio gotovo 15 puta veći od uvoza, što znači da je po ovom osnovu ostvaren značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni sa inostranstvom.

Poslanici Skupštine Srbije raspravljaće danas o predloženom zakonu o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, a po dnevnom redu zatim sledi potvrđivanje više međunarodnih sporazuma.

Predloženi zakon uređuje način i uslove izvoza i uvoza vojne opreme i naoružanja, njihov tranzit i transport i pružanje brokerskih usluga.

Takođe, tim zakonskim rešenjima propisuju se postupci izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa u sprovođenju tog zakona, a cilj usvajanja je ostvarivanje i zaštita odbrambenih, bezbednosnih i spoljnopolitičkih interesa Srbije, njenog međunarodnog kredibiliteta i obezbeđenja poštovanja međunarodnih obaveza u toj oblasti.

Među tim sporazumima su Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Alžir o uzajamnoj razmeni i zaštiti tajnih podataka u oblasti odbrane, Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 94 o radnim klauzulama javnih ugovora, Predlog zakona o potvrđivanju Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije, sa jedne strane i Evropskih zajednica i njihovih država članica, sa druge strane, kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji.

Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara Albanije o veterinarskoj saradnji.

Polemika Šutanovca i Martinovića o pljački u Ministarstvu

Završetak rasprave o novom zakonu o uvozu i izvozu vojne opreme i naoružanja obeležila je polemika poslanika DS Dragana Šutanovca i poslanika SNS Aleksandra Martinovića o poslovanju preduzeća SDPR i "pljačke u Ministarstvu odbrane 2008. godine, dok je Šutanovac bio ministar.

Martinović je navodio podatke koji, kako je tvrdio, ukazuju na afere koje su proizilazile iz lošeg poslovanja tog preduzeća, a ticali su se nabavke raketa vazduz-vazduh R27, kupovine putničkih automobila Audi A6 i Audi A8...

On je dodao i da je Ministarstvo odbrane 2008. godine kupilo stanove za službene potrebe, za šta su zaključkom vlade bila opredeljena sredstva od 425 miliona dinara, ali nije sprovedena javna nabavka.

Odgovarajući Martinoviću, Šutanovac je naprednjaku poručio da se pre govora o moralnim stvarima pogleda u ogledalo.

"Kada smo kod citata, 25. jula 2012. godine ste rekli: zvali su me da pređem u SNS, ali moj odgovor je bio ne, jer sam lojalan Vojislavu Šešelju. Prelazak u SNS bio bi krajnje kukavički potez i okretanje leđa čoveku koji se u tamnici natčovečanskim naporima bori ne samo za sebe, nego za celu Srbiju", rekao je Šutanovac čitajući izjavu Martinovića jednom dnevnom listu.

Tu se, međutim, nije završila polemika Martinovića sa opozicionim posalnicima, a nova tema je bio datum održavanja vojne parade u Beogradu.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković pitao je šta se dogodilo 16. oktobra, kada je taj datum odabran za dan kada će biti održana vojna parada.

"Da li to ima neke veze sa izvozom vojne opreme ili sa pogubljenjem Marije Antoanete, koje se dogodilo 1793. godine, pitao je Živković.

Zamenik šefa poslaničkog kluba naprednjaka je objasnio da je operacija oslobađanja Beograda trajala od 14. do 20. oktobra, a da su 16. oktobra vođenjene žestoke borbe za oslobađanje od nemačkog okupatora.

"SNS je izuzetno ponosna na činjenicu da će vojna parada biti održana 16. oktobra u jeku najžešćih borbi za oslobađanje Beograda," zaključio je Martinović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Poslanici o naoružanju

Izvor: RTS, 02.Okt.2014

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o predloženom zakonu o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme, a po dnevnom redu zatim sledi potvrđivanje više međunarodnih sporazuma.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.