Sprečiti sve posledice koje vode ka zločinu iz mržnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečiti sve posledice koje vode ka zločinu iz mržnje

Nasilje nad ženama, nad pripadnicima LGBT populacija, Romima i siromašnima - samo su neki od primera zločina iz mržnje.

O njihovim motivima, ali i posledicama govorilo se na tribini u Karlovačkoj gimnaziji, koju je organizovao i vodio pokrajinski zaštitnik građana, Zoran Pavlović.

Napad, povreda ili ubistvo koje je motivisano time što je neko drugačiji prema ličnim karakteristikama, smatraju se zločinima iz mržnje. U našem društvu ih je mnogo i vеoма >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << često su nevidljivi, smatra pokrajinski zaštitnik građana.

"Imamo ideju da ovu temu približimo ne samo srednjoškolcima, koji naravno kao mladi jesu naša ciljna grupa, nego da upoznajemo i širu javnost jer je ovo tema o kojoj trebamo razgovarati", kaže Zoran Pavlović.

"Govor mržnje, netrpeljivost prema različitim osobama, razni oblici diskriminacije, vidljivost se zapravo postiže, kroz obraćanje pažnje na te situacije u kojima su ljudi ugroženi i davanje tim ljudima da se na taj način obrate institucijama, nevladinim organizacijama in drugim institucijama", kaže Vesna Nikolić, direktorka Viktimološkog društva Srbije.

Otkako je izmenama 2012. zločin iz mržnje uveden u Krivični zakonik, do danas je donesena samo jedna presuda koja je uključila taj član.

"Treba da u narednom periodu taj član zaživi i da se u punoj meri primenjuje, zato što kao ozbiljna država kao ozbiljno društvo treba da preveniramo sve posledice koje vode ka zločinu iz mržnje, a da takav zločin kažnjavamo adekvatno", kaže Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Pored pravovremenog reagovanja institucija, stvaranje atmosfere međusobnog razumevanje i nediskriminacije način je da se zločin iz mržnje stavi na najnižu lestvicu - to stav je svih učesnika i govornika današnje konferencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.