Sportska tradicija Sremskih Karlovaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2017, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportska tradicija Sremskih Karlovaca

Sremski Karlovci, osim sa bogatom kulturno-istorijskom turističkom ponudom, mogu da se pohvale i dugom sportskom tradicijom. Na teritoriji te opštine registrovano je 15 sportskih klubova, a malo je poznato da neki od njih imaju tradiciju dužu od jednog veka, poručuje predsednik Sportskog saveza opštine Sremski Karlovci Radivoj Knežević.

"S najvećom tradicijom su: "Streljačka družina", Fudbalski klub "Stražilovo", Odbojkaški klubovi "Partizan" i "Stražilovo", Karate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << klub "Impuls", Orijentiring klub "Stražilovo", zatim Planinarsko-smučarsko društvo, Udruženje ribolovaca, ali i drugi klubovi", ističe Knežević.

FK "Stražilovo" sledećeg leta slavi 100 godina postojanja, ali uprkos velikom jubileju nema seniorski tim, nego se bazira na radu sa mlađim kategorijama.

Trener kluba Đoka Kostić kaže da je ponosan na mlade fudbalere, koji pokazuju velike mogućnosti.

"Imamo jako dobru decu od kojih se trudimo da pre svega stvorimo dobre ljude, a zatim dobre sportiste. Generacija dece iz 2005. godine je prošle godine bila prvak Gradske lige, osvajali su turnire i uspehe, koji su utoliko veći zbog uslova u kojima treniraju", ističe Kostić.

Zlatna godina fudbala u Sremskim Karlovcima bila je 2010. godina, kada je ova varošica živela za ovaj sport, priseća se Kostić, koji je u tom periodu i sam bio igrač.

"Na svakom koraku se pričalo o fudbalu, a na utakmicama smo imali oko 1000 gledalaca na tribinama, što je bilo nezamislivo čak i u višim rangovima takmičenja", kaže Kostić i ističe da je razlog bila činjenica da su meštani vodili klub i igrali za njega.

Mnogi danas pamte ovo sremsko mesto po uspesima u ženskoj odbojci, budući da su odavde potekle buduće šampionke bivše Jugoslavije. Ženski odbojkaški klub "Partizan" osnovan je 50-ih godina prošlog veka u okviru sekcije Sokolskog društva "Sremski Karlovci". Njegov vrtoglavi uspon krenuo je 70-ih godina priseća se nekadašnja odbojkašica i trener kluba Vesna Stanić-Seder.

"Od tada je Ženski odbojkaški klub, u različitim periodima, ostvarivao velike uspehe, koji su bili značajni i u "staroj" Jugoslaviji, a posebno je značajan rad magistra Srđe Ilića, koji je formirao ali i ostvario najveće uspehe sa Ženskom odbojkom u Sremskim Karlovcima", ističe Stanić- Seder.

Prošle sezone trener Odbojkaškog kluba "Partizan" Ognjen Pajkić, uspeo je da vrati karlovačku odbojku na pravi put, pošto je uveo seniorke u Saveznu ligu, koju je i osvojio. Osim toga posle više godina oformljen je mlađi seniorski tim, koje će biti osnova kluba u budućem periodu.

"Zadovoljna sam što imamo dve seniorske kategorije, tj. imamo seniorke koje igraju 2. saveznu ligu i mlađe seniorke koje igraju Vojvođansku ligu. Druga seniorska ekipa veoma je važna jer predstavlja vezu između Školice odbojke i seniorki, tako da se deca igrački razvijaju i postepeno prelaze kroz različite selekcije", kaže trener Stanić- Seder.

Značaj rada sa mlađim kategorijama prepoznao je Atletski klub "Es atletiks", čiji je osnivač atletičarka "Vojvodine" Dejana Vranješ. Ovaj klub ima oko 50 članova, kao i dobru saradnju sa trofejnim Atletskim klubom "Vojvodina". Međutim, najveći problem predstavlja mu nedostatak sportske hale za treniranje u zimskom periodu.

"Sala Sokolskog društva u kojoj radimo ne zadovoljava uslove za trčanje, tako da u njoj radimo vežbe snage", kaže Dejana.

Predsednik Sportskog saveza opštine Sremski Karlovci, Radivoj Knežević kaže da je u planu gradnja nove sportske hale, čija je lokacija već poznata.

"Obezbeđeno je zemljište, tj. parcela predviđena za zonu sporta i rekreacije na izlasku iz Sremskih Karlovaca prema izletištu "Stražilovo", gde će biti izgrađeni bazeni i sportska dvorana", kaže Knežević.

Nova sportska hala rešila bi probleme mnogih sportista i sportskih radnika, zahvaljujući čijem velikom entuzijazmu, zalaganju i posvećenosti sport opstaje u ovoj mirnoj vojvođanskoj varošici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.