Šorom: Novosadska sinagoga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2017, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šorom: Novosadska sinagoga

U rubrici "Šorom", pričamo o novosadskoj sinagogi.

Peta po redu izgrađena u Novom Sadu, a četvrta na istom mestu, u novosadskoj Jevrejskoj ulici, rad je poznatog arhitekte iz Budimpešte Lipota Baumhorna.

Taj arhitekta gradio je sinagoge na prostoru od Rijeke do Segedina.

Ova umereno raskošna građevina u Jevrejskoj ulici sa početka 20. veka – sa današnjom koncertnom dvoranom – pamti getoizaciju novosadskih Jevreja pod habzburškim zakonom i Austrougarskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << monarhijom, njihov uspon, i deportacije tokom Trećeg Rajha.

I pored nečovečnog ekstremizma, politika fašizma i antisemitizma tadašnjih ratnih vladara Bačke i Novog Sada, na brojnim je primerima potvrđivala i ekstremno licemerje.

Tako, podstaknuti donošenjem Zakona o restituciji, u novosadskoj Jevrejskoj opštini rade na povraćaju značajne imovine na teritoriji Novog Sada, koju je holokaust ostavio bez naslednika.

Ali osim toga, iako njihova zajednica danas broji samo oko šest stotina članova, ističu da su zadovoljni položajem u ovom gradu, kao i sigurnošću.

Između Jevrejske opštine i Grada Novog Sada danas postoji sporazum o korišćenju sinagoge, i ona je danas jedan od najznačajnijih centara kulture u gradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.